Најновије

УКРАЈИНА УЦЕЊУЈЕ РУСИЈУ ВОДОМ: Одврнућемо славину ако ...

Портпарол Министарства спољних послова Украјине Олег Николенко рекао је који је услов за обнављање снабдевања Крима водом из Дњепра. То ће постати могуће након „демилитаризације и деокупације“ полуострва, рекао је он у интервјуу за Укринформ.

Крим (Фото: Гугл мапе)

То ће постати могуће након „демилитаризације и деокупације“ полуострва, рекао је он у интервјуу за Укринформ.

„На Криму има довољно водних ресурса за домаћинство. Проблем је погоршала његова масовна милитаризација“, казао је Николенко.

Међутим, он је рекао да је воду на полуострву трошила руска војска. Николенко је подсетио на норме међународног права према којима би, како сматра, Русија „као окупаторска држава“ требало да обезбеди Крим водом.

Дан раније руско Министарство спољних послова оценило је покушаје украјинских власти да казне Кримљане. Заменик директора Одељења за информације и штампу Министарства спољних послова Русије Иља Тимохов рекао је да је кажњавање кримског становништва за легитиман избор у корист Русије у супротности са нормама међународног права и изазива пораст напетости међу државама.

У априлу 2014. године затворено је снабдевање водом од Дњепра до полуострва Крим кроз Северно-кримски канал. Украјина је 2017. године изградила брану у Херсонској области, која је прекинула снабдевање свежом водом, након чега је полуострво почело да има проблема са снабдевањем водом. У октобру 2020. године руски премијер Михаил Мишустин објавио је одлуку да Криму додели више од 50 милијарди рубаља за снабдевање водом, председник Владимир Путин је уверио да власти не намеравају да штеде на решавању проблема водоснабдевања на Криму.

На какво америчко оружје упозорава Русија, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА