Најновије

ВОЈСКА СРБИЈЕ КРЕЋЕ НА БЛИСКИ ИСТОК: Селекција за ову мисију била изузетно строга

Министар одбране Небојша Стефановић и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић присуствовали су у панчевачкој касарни "Народни херој Стевица Јовановић" свечаном испраћају контингента припадника Војске Србије који ће током наредних шест месеци бити ангажовани у мултинационалној операцији Уједињених Нација UNIFIL у Републици Либан.

Српски мировњаци (Фото: Војска Србије)

Небојша Стефановић је поручио српским мировњацима да је уверен да ће они своје задатке извршавати часно и предано и да ће представљати Србију на најбољи могући начин понашајући се онако како то доликује српском војнику, наводи се у саопштењу Министарства одбране.

"Ви сте прошли строге селекције. Није било лако доћи до тога да неко буде упућен у мировну мисију и знам шта је све потребно да испуните од критеријума да бисте уопште били узети у обзир. Ви, који сте данас пред нама, ви сте изабрани као најбољи који ће представљати боје наше земље", истакао је министар.

Стефановић је додао да ће наши припадници у мисијама Уједињених нација, посебно у мисији која је највећа мисија у којој Војска Републике Србије учествује, имати бројне изазове.

Поручио је да ће мировњаци имати прилику да стекну нова знања и прилику да покажу оно што су научили током своје војничке каријере и прилику да представљају српску војску.

"Где год сам разговарао са страним представницима у оним партнерским земљама које се нама учествују у мировним мисијама, сви су без разлике истицали увек једну ствар, а то је да су припадници наше војске, тамо где учествују у мировним мисијама, у потпуности посвећени тим задацима и да су међу најбољима у сваком смислу", нагласио је министар Стефановић. Од вас очекујем потпуно пожртвовање и да заиста боје наше земље представљате достојно, онако како то доликује Републици Србији", нагласио је министар Стефановић.

Подсетио је и на то да мултинационалне операције носе одређене ризике што подразумева више опреза и поштовање свих правила и затражио од наших мировњака да буду онакви какви су били у својим редовним јединицама.

Подвукао је и потребу да се води рачуна о епидемији ковида и свему другоме што би могло да угрози њихово здравље.

"Што се тиче ваше безбедности, уверен сам да ћете ви, заједно са вашим старешинама, предузети све што је потребно да би сви наши људи били безбедни у сваком тренутку", нагласио је министар и додао да ћемо будно пратити сваки догађај у Либану и бити спремни да реагујемо и помогнемо у заштити безбедности наших припадника.

Мајор Зоран Цвејић, командир пешадијске чете, примајући државну заставу из руку министра Небојше Стефановића захвалио је на указаној части.

"Ово свето знамење нас обавезује да све задатке извршавамо одговорно и пожртвовано чувајући част српског војника. Уверевам вас да ћемо са поносом представљати Војску Србије!", рекао је мајор Цвејић.

Припадници Војске Србије ангажовани су у мисији UNIFIL у Либану од децембра 2010. године. Од укупно 177 припадника наше Војске који се налазе у мисији UNIFIL у оквиру ове ротације биће замењено 142. Главницу тог броја чине припадници пешадијске чете из састава Прве бригаде Копнене војске.

Снимак заједничке вежбе српских и руских специјалаца погледајте ОВДЕ.

Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА