Најновије

"ФАЛСИФИКОВАЊЕ ИСТОРИЈЕ КОНСТАНТА ПРИШТИНСКЕ ИДЕОЛОГИЈЕ!": Професор Танасковић прозрео подмукле потезе Приштине

Фалсификовање историје константа је косовске и великоалбанске идеологије и политичке, односно псеудонаучне праксе, такав приступ је подмуклији од физичког уништења српске културне баштине, изјавио је данас професор Дарко Танасковић поводом захтева Приштине да се четири српска манастира искључе из категорије угрожених споменика и да им се промени земља порекла.

Дарко Танасковић. (Фото: Јутјуб)

Циљ је, упозорава Танасковић, да се потре еминентно српски карактер најзначајнијег дела културног наслеђа на КиМ и да се оно уклопи у некакав вештачки, синтетички културни идентитет "државе Косово", историјски наравно непостојећи.

Бивши амбасадор Србије при Унеску је за Спутњик рекао да захтев привремених приштинских власти да се четири споменика која су наведена на Унесковој листи светске баштине - манастир Високи Дечани, Пећка патријаршија, манастир Грачаница и црква Свете Петке у Призрену, уклоне из категорије "у опасности", као и да се да се промени земља порекла где су споменици заведени, не може уопште бити реализован, јер такозвано Косово није члан Унеска, па не може службено овој организацији ни испоставити било какав захтев у погледу тематике везане за културно наслеђе.

- Затим, и кад би на неки начин преиспитивање статуса наших културних и духовних добара на листи културних добара у опасности евентуално дошло на дневни ред Унеска, о њему би, на основу мишљења независног стручног саветодавног тела (ICOMOS), требало да се изјасни Комитет за светско наслеђе Унеска - истакао је Танасковић.

Према његовим речима, с обзиром на све реалне околности, тешко је претпоставити да би државе чланице Комитета у довољном броју имале слуха за овај захтев из Приштине, поготово у време кад је једна угледна међународна невладина организација, као што је Еуропа Ностра, уврстила манастир Дечани међу седам најугроженијих споменика културе у Европи.

- Чак и политички покровитељи Приштине у међународној заједници упозоравају косовске власти да морају поштовати одлуку сопственог Уставног суда о враћању узурпираног земљишта том српском манастиру - навео је Танасковић.

- Да останемо само при овим аргументима, а има их још много и правних и суштинских - објаснио је он.

Професор Танасковић је казао да није обавештен да су приштинске власти формално обновиле захтев из 2015. године за пријем у Унеско.

Они за сада у писму које су, поводом светског Дана културне разноликости, разаслали на адресе чланица Унеска, само ламентирају због неуспеха у претходном покушају, изражавају наду да се тај фијаско "неће претворити у дугорочну казну за Косово" и изражавају спремност да постану "део велике Унескове породице", што јесте један од стратегијских приоритета Приштине, додао је Танасковић.

Према његовим речима, овај корак би се пре могао схватити као припремање терена за приближавање Унеску, где иначе нема претераног расположења за политизацију рада ове специјализоване агенције УН за образовање, науку и културу, кроз бављење косовском проблематиком.

Танасковић примећује да и у овом обраћању чланицама Унеска највиши званичници из Приштине изјављују да верују "у универзалност културне баштине и као такву у њен обједињавајући потенцијал", чиме се заправо провидно настоји обманути Унеско, кроз афирмисање критеријума "универзалности културне баштине", блиског визији ове организације и "етатизовањем" целокупне културне баштине на КиМ као културног наслеђа "државе Косово", без обзира на културно-националну припадност.

- Такав приступ је подмуклији и опаснији од физичког уништавања наше културне баштине и/или покушаја њеног албанизовања - сматра Танасковић.

Адвокат Готовине прихватио понуду да брани Тачија! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА