Најновије

ШИПТАРИ ХОЋЕ СРПСКЕ СВЕТИЊЕ! Дечане и Грачаницу желе да претворе у јавне тоалете?

Курти и Вјоса Османи захтевају да Приштина преузме бригу о овим православним светињама, а уколико се то догоди, оне ће врло вероватно доживети судбину Саборне цркве у Приштини и цркве у Самодрежи које су претворене у јавне клозете и сметлишта.

Вјоса Османи и Аљбин Курти. (Фото: Јутјуб)

„Захтевамо од Унеска да Високе Дечане, Пећку патријаршију, Манастир Грачаницу и Цркву Богородице Љевишке у Призрену уклони са списка угрожених споменика и да им се промени земља порекла где су они заведени“.

Ово је Аљбин Курти, премијер лажне државе Косово, написао у писму које је послао Унеску, а поред њега, потписници су још и Вјоса Османи, председница непризнате земље, и Гљаук Коњуфца.

Они захтевају да Приштина преузме бригу о овим православним светињама, а уколико се то догоди, оне ће врло вероватно доживети судбину Саборне цркве у Приштини и цркве у Самодрежи које су претворене у јавне тоалете и сметлишта!

- У име институција Косова, артикулисали смо неке конкретне захтеве. Прво, тражимо да се четири косовска споменика која су наведена на Унесковој листи светске баштине уклоне из категорије „у ризику“ јер су се безбедносне околности потпуно промениле. Као друго, позвали смо их да прегледају застарелу терминологију јер се у извештајима и документима Унеска и даље спомињу „Аутономна покрајина Косово“ и „Привремене институције самоуправе у Приштини“. Треће, тражили смо почетак процеса за промену државе која је одговорна за ова четири споменика, да се избрише Србија а да се упише Косово, наводи се у писму Куртија, Османи и Коњуфце.

Без обзира што је спаљено и потпуно уништено на десетине православних светиња на КиМ и што се, готово редовно, у последњих неколико година дешавају напади на цркве, потписници писма уверавају Унеско да ће се „као и раније, и у будућности залагати за заштиту, промоцију и развој свих православних цркава и манастира“. Курти је послао и циркуларно писмо на адресе више од 50 премијера европских и земаља света у којем се жали на одлуку организације „Европа Ностра“ да Манастир Високи Дечани уврсти на листу угроженог наслеђа. То писмо послао је и премијерки Србије Ани Брнабић.

Курти је написао и да су православне светиње на КиМ у добром стању и да су потпуно безбедне. Он је, ипак, у писму изоставио да наведе да су многи манастири и цркве под константном заштитом полиције и Кфора и да су многи од њих и даље опасани бодљикавом жицом.

- Страшне су те њихове намере и не дао бог да се остваре! Боље да нам светиње чувају Турци него они, чак ни Турци кад смо били под њима нису радили оно што су Албанци и што још раде! Ми имамо светиње по свим државама Европе и региона и те државе се са великим поштовањем и бригом односе према њима. Црква Светог Спиридона у центру Трста је недавно реновирана, реновирали су је Италијани, а знамо како су Албанци не тако давно реновирали наше светиње на КиМ, тако што су их палили, рушили и правили јавне тоалете од њих - каже верски аналитичар Жељко Ињац коментаришући ово писмо.

Владика рашко-призренски Теодосије изјавио је да талас захтева приштинских званичника да се српски православни храмови на Косову и Метохији изузму из међународне заштите, представља покушај њиховог присвајања.

- Ми смо данас сведоци нечега врло парадоксалног, да други присвајају наше храмове. Зашто то чине? Зато што немају своје и онда им је потребно да присвајају оно што није њихово да би тако градили свој идентитет, да би на тај начин показивали да и они, ето, имају културу - рекао је владика.

Угрожено и српско становништво и наслеђе

Министарство културе и информисања Србије поручило је да уверавања, ставови и изјаве приштинских званичника о такозваној бризи о културном наслеђу могу деловати уверљиво само неком ко уопште не познаје ситуацију на КиМ, коју не само у скорашњој прошлости, већ и сада одликује атмосфера угрожавања и насиља према српском наслеђу и становништву.

Војска Србије креће на Блиски Исток! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Ало

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА