Најновије

КРИВОКАПИЋ: Став о Сребреници сам дао предлогом за смену Лепосавића

Премијер Црне Горе Здравко Кривокапић саопштио је, у Сарајеву, да је његов однос према Сребреници јасан, те да је због Сребренице и покренуо процедуру за смену министра правде Владимира Лепосавића.

Кривокапић и Тегелтија (Фото: Влада ЦГ)

Премијер ЦГ није могао да одговори на питање да ли ће Скупштина Црне Горе усвојити „Резолуцију о геноциду у Сребренци“, јер како је навео, ово је прва Влада, која никада ништа, није дириговала Скупштини.

„До сада је Влада била надређена Скупштини, а не обрнуто“, казао је Кривокапић, на почетку званичне посете Сарајеву.

Кривокапић је, у Сарајеву, казао да му је свака жртва велика и да однос према жртвама мора да буде такав да онај ко је “спасио један живот, спасио је читав свет”.

“Та резолуција је већ на један начин усвојена 2009. као Декларација. Најгоре што се дешава на овим просторима је то што се те жртве које су ненадокана за породице, се данас опет користе у политичке сврхе”, навео је Кривокапић, одговарајући на питање новинара, преноси РТЦГ.

“Мој однос према Сребреници је јасан, ја сам због Сребренице кренуо у процес разрешења једног министа, иако сам знао да то може бити један покушај рушења Владе, али мени је био важнији Споразум који сам потписао са лидерима опозиције од тога колико ће трајати Влада”, поручио је Кривокапић.

Наводи и да је помирење важније од било какве свађе.

“Једина порука је порука љубави, ако тога нема онда ћемо ми тровати генерације, а то никоме није у интересу”, казао је Кривокапић.

Са БиХ нема отворених питања

Он је поручио да двије државе морају да сарађују, а два су приоритета – реконструкција пута преко Шћепан Поља. Други приоритет је, како наводи, договор да се границе учине колико је могуће бржим и једноставнији, уз смањење чекања.

„Највећи приоритет мора да буде економска сардања“, поручио је премијер ЦГ и позвао туристе из БиХ да дођу на летовање у Црну Гору.

Председавајући Савета министара БиХ Зоран Тегелтија казао је да БиХ са Црном Гором нема отворене питања, а фокус сарадње мора бити на економији.

Циљ је да се, како каже, олакша улазак и излазак туриста и то заједничким граничним прелазима.

“Ако буде заједнчке воље то би могло да се реализује, ако не током целе године онда бар током сезоне”, казао је Тегелтија.

Током ове године очекује потписивање уговора, а у нарене две до три и реализацију реконструкције пута од Сарајева до Фоче.

“Посвећени смо регионалној сарадњи, за БиХ и Црну Гору ЕУ је место у које желе да дођу и то је природни пут”, казао је Тегелтија.

Позивао је земље ЕУ да не лагерују вакцине, већ да, како наводи, и БиХ и Црној Гори омогуће да купе вакцине.

Где ће се састати Путин и Бајден, сазнајте ОВДЕ.

Извор: ИН4С

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА