Најновије

ЉАЈИЋ: Изборни закон Србије превазиђен, кандидујем се за председника ФСС

Ко ће бити нови председник Фудбалског савеза Србије, да ли ће СДП подржати кандидата СНС за председника Србије следеће године, да ли Србија иде у добром смеру и како ће се решавати питање Косова? На ова и друга питања у "Правом углу" на РТВ-у одговарао је Расим Љајић, председник СДП-а, бивши министар у Влади Србије и потенцијални председник ФСС-а.

Расим Љајић (Фото: Јутјуб)

Да ли ће Расим Љајић бити нови председник ФСС-а, знаће се у наредном периоду. Љајић је рекао да у првом маху није био заинтересован за ову функцију, али да уколико буде имао подршку, озбиљно размишља да се кандидује за председника Савеза.

"Када је иницијатива покренута, консултован сам, али ја сам рекао да нисам заинтересован. Ипак, сада сам променио мишљење и да будем потпуно јасан, заинтересован сам. Добио сам пуно подршке. Не кажем да ћу се кандидовати, али сам ближе одлуци да то урадим".

Љајић је рекао и да му није потребан никакав статус, али да жели да помогне српском фудбалу можда и кроз ову функцију.

"Уколико добијем подршку да се спроведу радикалне корените реформе, онда бих се прихватио тога. Верујем да можемо имати најбољу лигу у региону и желео бих да учествујем у томе".

На питање да ли је фаворит, Љајић каже да себе не види тако, већ да ће сачекати да види како се развија ситуација, па ће онда одлучити о кандидатури.

"Држава треба да одлучи да ли жели да уведе ред у фудбал. Мислим на све институције, без те подршке нема успеха, а уколико бих се ја прихватио ове функције, ишчекивао бих велику подршку свих релевантних институција. Имам страст за фудбалом, не гледам на ово као на политику".

Колико је српски фудбал повезан са криминалом и како решити тај проблем, Љајић понавља да је за решавање тог проблема потребна помоћ целе државе.

"Мислим да има више претеривања у причи да је српски фудбал повезан са криминал. Криминала има, али мислим да је та цела прича преувеличана. Али прво морамо да обезбедимо услове да првенства буду регуларна, да судије суде према правилима, да имамо професионално едуковану трененрску организацију, да имамо рад са млађим категоријама, да имамо расадник фудбалера за будућност. Морамо да имамо бољу инфраструктуту, уложено је пуно у постављање рефлектора, али нама су више потребни квалитетни терени и потребно је да имам и успехе на репрезентативном нивоу".

Сарадња са СНС, заједнички кандидат за председника Србије

Када је реч о политици, Љајић каже да се није повукао али да не учествује у политичком животу на дневном нивоу.

"20 година сам у дневној политици, и мени је сада добро. Више не желим да учествујем на тај начин, али активно учествујем у странци. Странком нисам имао времена раније да се бавим, сада имам времена и желим да активно учествујем у том послу.

Када је реч о сарадњи са СНС и евентуалној подршци за заједничког кандидата на председничким изборима, Љајић каже да је ситуација ту јасна.

"СДП ће подржати Александра Вучића на изборима за председника, уколико се он кандидује. То није тајна, наша позиција је врло јасна".

Србија иде јасним путем напред

Колико смо отишли напред или у назад у последњих 20 година, Љајић каже да је ситуација сада много боља и да идемо напред.

"Све ствари које захтевају ангажман, друштва и власти, су ствари које треба да се поправљају. Ствари су свакако отишле напред у односу на пре 20 година. Негде смо можда могли брже али ствари иди напред. И даље је ово слаба демократија, али много је боља ситуација сада него раније".

"Европска унија се променила од пре 20 година. Придруживање више није тако извесно као што је то било пре 20 година. Ја сам и даље за Европску унију и по мени је то дестинација којој треба да стремимо".

Европска унија не може бити већа него што постане јача, то је и Макрон рекао. Са таком поруком долази и до замора проширења, сматра Љајић.

"Ако желимо да направимо корак ка Европској унији, без обзира да ли уђемо или и даље будемо на путу, ми морамо реформе да извршим због нас".

Перспектива западног Балкана је у Европској унији

Код дела јавности потстоји мишљење да ЕУ није доследна и постоји разочараност. Не знам колики је тај проценат, али он је евидентан. Али без обзира на то, европска унија се суочава са великом кризом. ЕУ вероватно није одушевљена да одмах прими нове чланице, али тај процес се наставља сматра Љајић

"Не верујем да ће се брзо решити косовско питање. Косовска страна каже да им дијалог није приоритет. Имамо слабу Европску унији која није у стању да успешно води дијалог и имамо потпуно различите ставове на супротним странама. Нон пејпери у последње време су пробни балони који испитују какво је расположење јавности. Нисам видео пуно озбиљноти тих нон пејпера у смислу њихове остваривости. Касније смо видели и серију демантија. Нисам неки присталица ових нон пејпера. Приступ мора бити избалансиаран", сматра Љајић.

Коментаришући спајање СПАС-а и СНС, Љајић каже да је то нормална последица политике коју имају обе странке, али да СДП остаје принципијелан сарадник, али се неће утапати у СНС.

"СДП се неће утопити, јер смо странке различитих идеолошких определења. СПАС и СНС су из сличног политичког спектра и та интеграција није чудна и нормална је последица. Ми смо странка на левом делу политичког центра, мултиетничка странка, и нема смнисла да се утапамо у СНС, али сарадња остаје", закључио је Љајић.

О погубним одлукама министарке Михајловић прочитајте ОВДЕ.

Извор: РТВ

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА