Најновије

Владика Јоаникије ће наследити митрополита Амфилохија?

Епископ будимљанско-никшићки, Јоаникије Мићовић, постаће нови митрополит црногорско-приморски, односно наследник свог духовног оца Амфилохија Радовића и дефакто други човек Српске православне цркве, договорено је уочи одржавања Светог архијерејског сабора.

Владика Јоаникије (Фото: Јутјуб)

Како се сазнаје, врх СПЦ донео је незваничну одлуку да Јоаникије буде први и једини предлог за новог митрополита црногорско-приморског, а на епископима ће бити да својим гласовима потврде подршку која је, како наводе извори, неупитна.

“Нико неће наметати владикама да гласају са Јоаникија и то уопште није идеја. Он ће бити предложен и готово сигурно изабран на то место, јер су наши архијереји свесни да не постоји позванија особа да наследи Амфилохија на челу Митрополије у Црној Гори”, наводи саговорник из Патријаршије.

Извор додаје да је патријарх Порфирије веома благонаклон према идеји да Јоаникије постане митрополит и да ће подржати идеју да он буде изабран.

“Патријарх је мудар човек и свестан је за верни народ Црне Горе Јоаникије већ митрополит, односно једино право решење за то место. Њих двојица су изузетно добрим односима и нема сумње да ће он стати иза Јоаникија”, објашњава саговорник и додаје да сигнали које шаље српска власт указују да ни они немају ништа против да представник СПЦ у Црној Гори буде Јоаникије.

“Ипак, најважније је да епископ будимљанско-никшићки има подршку патријарха. Познавајући Порфирија, сигуран сам да би он ту одлуку, уколико сматра да је најбоља, донео невезано да ли је власт за или против Јоаникија као митрополита. Да су неким случајем против, верујте да би Порфирије пронашао начин да им објасни због чега је то најбоље решење”, истиче он.

Јоанкије: Препуштам Сабору да донесе најбољу одлуку

Епископ будимљанско никшићки и администратор Митрополије црногорско-приморске Јоаникије, изјавио је, уочи почетка заседања Светог архијерејског Сабора СПЦ, да том највишем законодавном црквеном телу препушта да донесе најбоље решење о томе ко ће наследити митрополита Амфилохија.

“Што се мене лично тиче питање избора новог митрополита црногорско-приморског у потпуности препуштам Светом архиерејском Сабору који ће надахнут Духом Светим наћи најбоље решење“, рекао је владика Јоаникије за подгорички Дан.

Ко је владика Јоаникије

Након смрти митрополита црногороско-приморског Амфилохија, епископ будимљанско никшићки Јоаникије је фигурирао као најозбиљнији кандидат за његовог наследника. Верни народ у Црној Гори и свештенство од старта је било неподељено у ставу да би управо он морао да буде тај који ће преузети бригу о Цркви у Црној Гори.

На то место Јоаникија препоручју бројне околности – блиска сарадња са покојним митрополитом Амфилохијем, висок углед који ужива међу верницима и свештенством у Црној Гори, а нарочито његова активна улога у прошлогошњим литијама против Закона о слободи вероисповести.

Упућени из СПЦ кажу за Јоаникија да је истински молитвеник и аутентични настављач духовне мисије митрополита Амфилохија Радовића, те да ће са његовим избором Митрополија наставити курс који је пре 30 година задао његов духовни отац.

Рођен је 20. априла 1959. године у Велимљу (Бањани). Гимназију је завршио у Никшићу, да би потом дипломирао на Богословском факултету СПЦ у Београду 1990. године и апсолвирао филозофију на Филозофском факултету у Београду.

Замонашио се у манастиру Ћелија Пиперска 30. октобра 1990. године, а годину дана касније је рукоположен у чин јеромонаха (17. фебруара 1991. године). Тада је и постављен за в.д. настојатеља манастира Савина. Већ наредне године, 01. септембра 1992, Јоаникије је постављен за настојатеља Цетињског манастира, наставника и главног васпитача у новообновљеној Цетињској богословији. Септембра 1995. године унапређен је у чин протосинђела и постављен за в.д. ректора Цетињске богословије.

За викарног епископа будимљанског изабрао га је Свети архијерејски сабор на редовном заседању маја месеца 1999. године. Хиротонисан је на Цетињу у чин епископа од стране патријарха српског Павла, уз саслужење митрополита Амфилохија и још 12 архијереја, 3. јуна 1999. године.

Свети Архијерејски Сабор СПЦ на мајском заседању 2001. године основао је Епархију будимљанско-никшићку са седиштем у Ђурђевим Ступовима у Беранама и за њеног администратора поставио тадашњег викарног епископа будимљанског Јоаникија.

Први потез новог митрополита – Потписивање Темељног уговора са Владом Црне Горе

Темељни уговор између Владе Црне Горе и Српске православне цркве, који ће се детаљно дефинисати односи двеју страна, требало би да буде потписан након устоличења новог митрополита црногорско-приморског и уз присуство патријарха Порфирија, што би уједно могао да буде и први потез новоизабраног митрополита. Како су раније наводили наши извору, избор Јоаникија значајно би олакшао његовог усвајање, јер је управо он у сарадњи са премијером Црне Горе, Здравком Кривокапићем, дефинисао кључне тачке уговора чије се потписивање очекује након Сабора.

“Поменути Темељни уговор између СПЦ и Црне Горе конципиран је тако да представља коначно решење проблема власништва над црквеном имовином, које је закомпликовано претходним Законом о слободи вероисповести, око којег су се ломила копља 2019. и 2020. године. Нацрт тог Уговора направљен је у блиској координацији црногорске владе и Јоаникија”, истакли су саговорници из СПЦ.

У Ваљеву ухапшен монах Антоније! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: nova.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА