Најновије

ПАТРИЈАРХ ПОРФИРИЈЕ: Косовски завет скопчан са Новим заветом

Поглавар Српске православне цркве патријарх Порфирије изјавио је у интервјуу за Други програм Радио Београда да дубоко верује да ће се пре или касније наћи нека могућност за заједнички живот Срба и Албанаца на Косову и Метохији.

Патријарх Порфирије (Фото: СПЦ)

Он је рекао да се у овом тренутку око Косова и Метохије преплићу различити интереси који на људе гледају као на предмете, а на Косово као бездушну територију.

"Не морамо да будемо рођена браћа, али бисмо могли да будемо добре комшије", рекао је патријарх Порфирије.

Он је рекао да ако се Косово и Метохија посматрају само као територија или мит, онда се може говорити о тренутним или коначним губитницима и победницима, а ако се Косово и Метохија доживе из перспективе Косова и Метохије, онда ће се видети да је оно завет и идентитет и да је косовски завет скопчан са Новим заветом.

"У овом тренутку не само да је тешко нашем народу на Косову и монасима и монахињама, дубоко верујем да ће се пре или касније наћи нека могућност за заједнички живот Срба и Албанаца на Косову", рекао је поглавар СПЦ и додао да је обичан српски и албански народ вековима живео заједно.

Упитан о нападима на игумана манастира Високи Дечани Саву Јањића, рекао је да када ти напади не би били трагични, били би смешни и да ако је неко показивао ширину, то је отац Сава Јањић, те да мисли да је реч о најбаналнијем политиканству.

Он је додао да је Јањић човек хришћанин и човек јеванђеља и да је било да је реч о Србима, Албанцима, Ромима, он настајао да буде отворен према свима.

Људи су постали експлоататори који не поштују природу

Патријарх Порфирије је изјавио да је пандемија корона вируса најбољи показатељ колико су људи угрозили нормалне процесе и законе природе и да људи жању оно што су посејали.

"Сви смо одговорни за све, нарочито за планету, она је дата човеку, човек је постављен да буде свештеник у творевини, да је култивише, да узима оно што му треба за живот, али да јој враћа култивишући је", рекао је поглавар СПЦ упитан о екологији и додао да су људи постали експлоататори.

Људи су постали експлоататори и то експлоататори "који не поштују природу и творевину, него и њене законе нарушавају", рекао је патријарх и додао да се природа сада свети за оно што човек ради.

Патријарх је навео да епидемија коси све око себе и да остају дубоки психолошки кратери, јер људи при сусрету не знају да ли да се рукују или насмеју, а камо ли загрле.

Он је рекао да је човек човеку постао непријатељ, а не брат, да је много различитог међу људима, али да је много више истог.

Универзитет не треба да утиче на Цркву

Говорећи о мајском Сабору СПЦ, рекао је да не може да каже каква ће решења донети Сабор када је реч о упражњеним митрополитским местима, јер је Сабор колективно тело, али да верује да ће Сабор донети најбоља могућа решења.

На питање да ли Универзитет у Београду жели да утиче на аутономију Богословског факултета или црква на аутономију Универзитета, патријарх је рекао да је Универзитет хетероген организам, али да већина људи разуме да је ту проблем вештачки направљен.

"Цркви не пада на памет да утиче на Универзитет, нити с друге стране Универзитет треба да утиче на Цркву", рекао је патријарх и додао да Теолошки факултет треба да остане на Универзитету, а да Црква има своје место, а то је да каже да ли се учи исправна вера.

Како је рекао, тамо где су конфесионалне школе, Црква ће бити та која процењује да ли је нешто исправна вера и да ли се учи исправна вера или погрешна, тамо где је погрешна - Црква мора да интервенише.

Он је рекао да је неодговорно очекивати да неко други има надзор над будућим свештеницима.

"Верујем да ћемо наћи заједничку тачку и да су потпуно непотребне тензије", рекао је патријарх Порфирије и навео да је сигуран да ће се то решити.

На питање о темељном уговору између Црне Горе и СПЦ, он је рекао да је то давно постало политичко питање, али да има сигурност и наду да у пракси неће бити нових проблема, јер СПЦ по питању самог уговора нема шта да каже, већ да ће како Синод одлучи бити потписан.

Да ли се Србија враћа у комунизам, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА