Најновије

ФРАНЦУСКА ВОЈСКА СЕ ПОВЛАЧИ ПРЕД НЕПРИЈАТЕЉЕМ? Макрон нема дилему, наредиће напуштање фронта

Француска већ деценијама пружа војну помоћ лидерима у својим некадашњим колонијама

Француска војска (Фото: Министарство одбране ФР)

Председник Француске Емануел Макрон упозорио је данас да ће Француска повући своје трупе из Малија уколико политичка нестабилност буде резултирала већим степеном исламске радикализације у тој афричкој земљи.Француска у Малију тренутно има око 5.100 припадника оружаних снага у региону Сахел који је на првој линији фронта у рату са исламским екстремистима, преноси Би-Би-Си.

Француска армија од 2013. године пружа подршку снагама Малија, Мауританије, Нигера, Буркине Фасо и Чада у рату који се у Сахелу води против исламских екстремиста.

У интервјуу за париске Недељне новине Макрон је потврдио да је упозорио локалне афричке лидере да Француска неће више пружати подршку земљама у којима нема демократије и у којима се коче транзициони процеси, као и да Француска не намерава да заувек држи своје трупе у Африци.

Француска већ деценијама пружа војну помоћ лидерима у својим некадашњим колонијама, а често шаље трупе и врши ваздушне ударе на положаје наоружаних побуњеника.

У Малију је прошле недеље Асими Гоита, пуковник војске Малија извршио државни удар, други у тој земљи у последњих девет месеци, а Уставни суд Малија га је прекјуче прогласио в. д. председником у периоду транзиције.

Претходно је Гоита наредио да се бивши председник Бах Ндав и премијер Моктар Уане сруше с власти и ухапсе јер су наводно саботирали процес транзиције у Малију.

Асими Гоита је био на челу државног удара и у августу прошле године када је с власти збачен изабрани председник Ибрахим Бубакар Геита.

Извор: Танјуг
 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА