Најновије

КРАЈ ВЛАДАВИНЕ НЕТАЊАХУА: Његови противници планирају владу јединства како би вратили Израел на прави пут!

Лидер мале конзервативне странке "Јамина" Нафтали Бенет изјавио је данас да ће покушати да формира владу јединства са противницима премијера Бењамина Нетанијахуа.

Бењамина Нетанијаху. (Фото: Јутјуб)

Данашња Бенетова најава кључни је корак ка окончању Нетанијахуове 12-годишње владавине, оцењује АП.

На конференцији за новинаре на националној телевизији, Бенет је рекао да ће радити на формирању владе јединства са опозиционаром Јаиром Лапидом, лидером центристичке странке "Јеш атид".

"Намеравам да учиним све што је у моји моћи да формирам владу националног јединства заједно са мојим пријатељем Јаиром Лапидом, како бисмо, ако Бог да, заједно спасили земљу од турбуленција и вратили Израел на прави пут", рекао је Бенет.

Рекао је да је донео одлуку да спречи земљу да одржи пете узастопне изборе за нешто више од две године.

Рок за закључење договора је среда.

Бенет, вероватно следећи премијер Израела, милионер је који је сам створио богатство и који "сања о анексији већине окупиране Западне обале", пише Ројтерс.

Према његовим речима, стварање палестинске државе за Израел било самоубиство, из безбедносних разлога.

Син америчких имиграната, Бенет (49), припада генерацији млађој од 71-годишњег премијера Бењамин Нетанијахуа, лидера са најдужим стажем у Израелу.

Бивши командос, Бенет је свог најстаријег сина назвао по Нетанијахуовом брату Јонију, који је убијен у израелској рацији за ослобађање отетих путника на угандском аеродрому Ентебе 1976. године.

Бенет је имао дуг и често климав однос са Нетанијахуом, а између 2006. и 2008. године био је запослен као виши помоћник тадашњег опозиционог лидера пре разлаза због наводних несугласица, наводи Ројтерс.

Он је 2013. године обновио странку која се заузима за јеврејске досељенике и обављао функцију министра одбране, као и образовања и економије у разним Нетанијахуовим владама.

Бенет, рођен у израелском граду Хаифи у породици имиграната из Сан Франциска, изјашњава се као умерено ортодоксни религиозни Јеврејин.

Живи са супругом Гилат, посластичарком, и њихово четворо деце у богаташком предграђу Тел Авива Ранани, наводи Ројтерс.

Попут Нетанијахуа, Бенет течно говори енглески језик са америчким акцентом и провео је део свог детињства у Северној Америци.

Док је радио у високотехнолошком сектору, Бенет је студирао право на Хебрејском универзитету у Јерусалиму.

Он је 1999. године основао сопствено предузеће, а затим се преселио у Њујорк, продавши на крају своју софтверску компанију за борбу против превара Сиота америчкој безбедносној фирми РСА за 145 милиона долара 2005. године.

Након што је Израел у марту одржао четврте изборе у последње две године, Бенет, који води крајње десничарску странку Јамина, рекао је да би пети избори представљали националну пропаст и ушао у разговоре са блоком левог центра који чини главну опозицију Нетанијахуу.

Заговорник либерализације економије, Беннет је изразио подршку смањењу владине бирократије и пореза.

За разлику од неких својих бивших савезника из религиозне деснице, Бенет је релативно либералан по питањима као што су права хомосексуалаца и однос између вере и државе у земљи у којој ортодоксни рабини имају јак утицај.

Руси кренули у жестоко бомбардовање непријатељских упоришта! Џихадисти броје мртве! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА