Најновије

ДАЧИЋ ОТКРИО: Динкић лагао Вучића, држава умало није банкротирала 2012. године

Србија је била на рубу пропасти, дани су нас делили од банкрота и тоталног економског краха, које је од тадашњег државног врха крио Млађан Динкић, министар који је био задужен за финансије. Драматичне дане с којима се суочила влада у 2013. открио је тадашњи премијер Ивица Дачић.

Дачић (Фото: Јутјуб)

Према његовим речима, Динкић је филовао податке, представљао је ситуацију у државној каси другачију него што је било реално стање.

- Динкић је био задужен за финансије. Све је било под његовом контролом. Говорио је да се све одвија како треба. Није указивао на проблем који постоји, да смо близу катастрофе - прича Дачић.

Тотална дубиоза

Истину о дубиози Дачић, као тадашњи председник Владе, и Александар Вучић, као лидер најјаче владајуће странке и први потпредседник Владе, сазнали су од међународних институција.

- Разговарали смо са делегацијом Међународног монетарног фонда. Они су нам скренули пажњу, указали на то да се вртоглаво приближавамо банкроту - каже Дачић.

Према његовим речима, уследила је муњевита реакција јер је државу од понора буквално делило неколико дана. Динкићеви Уједињени региони избачени су из власти.

- Државне финансије преузео је да води СНС, уследиле су реформе. То је био једини начин да ишчупамо земљу и поставимо стабилну економију, да нам исплате плата, пензија и осталих давања не касне, а да истовремено можемо да радимо на развијању земље, на инфраструктурним пројектима - истиче Дачић.

Замерке на Динкићеве резултате није крио ни тадашњи вицепремијер Александар Вучић. Озбиљан проблем била је Динкићева одлука да новац из буџета даје само општинама у којима је његова партија на власти, због чега га је Вучић отворено критиковао. На листи Динкићевих погрешних одлука био је чак и Егзит, за који је тадашњи министар финансија тврдио да нема новца.

Ипак, кључно неслагање између Вучића и Дачића, на једној, и Динкића, на другој страни, тицало се економских мера. Министар је био за смањење расхода, док су премијер и вицепремијер инсистирали на покретању производње, те да би смањење расхода смањило и ниво привредне активности.

Убрзо је уследила реконструкција Владе, коју је Динкић покушао да избегне, поручивши да неће смењивати своје министре ако му коалициони партнери то добро не образложе и покажу боље кандидате ако их имају.

- Нећу и не пада ми на памет да Динкићу било шта образлажем и доказујем. Народ је тај коме нешто треба да докажемо и покажемо - одговор је који је Вучић дао Динкићу на постављени ултиматум.

Држава на раскрсници

Шеф посланичког клуба СПС Ђорђе Милићевић каже да је Србија од 2012. до 2014. буквално била на раскрсници.

- Имали смо два пута, један пут који је водио ка финансијском краху и банкроту и други пут који је био нешто што је храбра и тешка политички непопуларна одлука, и то у време кад преузимате власт, а то је да започнете темељне реформе. Опозиција је тада говорила да смо отели пензије и плате. Нису схватили да су то биле мере за спас српске економије и будућности Србије - истиче Милићевић.

Објашњава да је бивши режим који је владао Србијом од 2008. до 2012. министарства схватао као феуде:

- Није постојала јединствена политика ни по једном питању, а феуд министарства финансија је био управо феуд Динкића, који је водио финансијску политику, и апсолутно нико ништа није смео да му каже вероватно јер је био тада тај тас на ваги у датом тренутку.

Унапред потрошене паре

Посланик напредњака Верољуб Арсић наводи да је пресек јавних финансија урађен закључно са 30. јуном 2012, у коме се видело да је целокупан дефицит за ту годину унапред потрошен. Поред тога, како наводи, само 60 одсто од очекиваних прихода остварено је у буџету, а, поред тога, постојале су и велике обавезе државе:

- Мере фискалне консолидације, осим економске, такође су и политичка одлука, а чини ми се да је једино Александар Вучић имао храброст да 2014, као председник Владе, донесе такву непопуларну политичку одлуку и започне процес реформи наших јавних финансија и да данас због резултата реформи тада започетих имамо стабилне јавне финансије, из којих можемо да финансирамо здравствени систем и привреду и становништво, који су погођени пандемијом.

Бушатлија: С оружјем у Народну банку

Махмуд Бушатлија, саветник за планирање, развој и инвестиције, истиче да је Динкић почео да се бави финансијама 2001.

- Преко оружја дошао је на место гувернера Народне банке и од почетка није указивало да може да пружи добра решења. У економији се тако не располаже државним новцем, али је чудно да га никада нико није позвао на одговорност за све глупости које је радио као гувернер, па онда и као министар - објашњава Бушатлија.

Саговорник истиче да је доста тога урађено у последњих пет-шест година:

- Далеко боље би било да смо имали боља полазишта, бољу економску базу, овако се морало поправљати оно што су направили тих година.

У власт преко СПС

-после победе Томислава Николића на председничким изборима 2012. УРС је направио постизборни договор са СПС

-захваљујући том споразуму Динкић је постао део Владе

-последњег дана јуна 2013. Дачић, који је био председник Владе, предложио је разрешење Динкића, министра финансија и привреде

-у образложењу је навео да у финансијама, као ни у ресору привреде, нема резултате, а да су те две области кључна питања за будућност Србије

-Дачић је, уз Динкића, избацио и УРС, рекавши да би остајање те странке у влади без Млађана Динкића било понижавање и те странке и њеног лидера

-уследила је реконструкција владе, а 16. марта 2014. одржани су ванредни парламентарни избори.

Вучићеви тајни дилови са Кином гуше Србију. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Српски Телеграф
 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА