Најновије

МАСОВНО РАЖАЛОВАЊЕ У БЕЛОРУСИЈИ: Лукашенко казнио одметнуте војнике и полицајце

Председник Белорусије Александар Лукашенко масовно је лишио чинова бивше полицајце и војнике. Овај указ је потписан у уторак, 4. маја, преноси БелТА.

Александар Лукашенко (Фото: Јутјуб)

Саопштено је да је мера утицала на више од 80 бивших припадника служби безбедности. Како следи из текста документа, одлучено је да им се одузму звања због клеветничких поступака у периоду „заоштравања друштвено-политичке ситуације у земљи“.

„Одређени војници и полицајци спроводили су протестно расположење у друштву, организовали и учествовали у неовлашћеним акцијама, постављали екстремистичке материјале на Интернет и позивали на радикалну акцију“, каже се у тексту.

Такође, ове особе су осумњичене за објављивање личних података новинара, припадника органа реда и државних службеника, прецизира се у уредби. Против неких бивших безбедносних званичника већ су покренути кривични поступци. „Такве радње нису компатибилне са статусом војника и запосленог у служби за спровођење закона“, наглашава се у документу.

Познато је да су иницијатори такве мере били шефовибезбедносних органа.

У Белорусији протести трају више од пола године након председничких избора 9. августа. Снаге безбедности оштро сузбијају акције. Десетине хиљада људи је приведено, многи су говорили о мучењу и премлаћивању у изолацијама. Четири особе су погинуле у сукобима са органима реда.

Нови документарни филм из ДНР погледајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА