Најновије

ПЕТРОНИЈЕВИЋ: Ако се буду бранили са слободе Тачи и Весељи ће онемогућити суђење и доказни поступак

Стручњаци су већ упозоравали да би посебна пажња морала да буде посвећена заштити сведока и доказа у поступцима који се воде пред Специјалним судом у Хагу за злочине ОВК, рекао је за Косово Онлајн адвокат Горан Петронијевић, указујући да притвор мора да буде обавезан за Хашима Тачија и остале, због тога што је очигледно да суд има велике проблеме иако су они у притвору.

Горан Петронијевић (Фото: ХелмКаст)

Новости су данас известиле да је специјални тужилац за ратне злочине почињене на Косову Џек Смит, на недавном састанку са члановима Комитета Европске уније за политичка и безбедносна питања, који се одиграо мимо очију јавности, изнео да се његова Канцеларија суочава са изазовима без преседана, јер се омета рад Специјалног суда, укључујући уништавање доказа и нестанак сведока.

Петронијевић каже да, уколико је то тачно, оптужени би требало не само да остану у притвору већ и да врло рестриктивно буду контролисани, јер је очигледно да они из затвора руководе ометањем рада суда.

„Замислимо да су они на слободи и да се бране са слободе. Онда би у том случају све ово са чим се тужилаштво суочава, у правцу ометања истраге, суђења, правде, прикупљања доказа, притиска на сведоке, уништења материјалних доказа, било мултиплицирано. Вероватно би било онемогућено суђење и доказивање. Тако да је притвор један од основних елемената. И притвор има баш ову свху у кривичном поступку, а то је несметано вођење истраге, несметано вођење поступка, спречавање утицаја на сведоке, спречавање ометања истраге и доказивања. А њихова активност је углавном усмерена на то. И не само њихова, него и активност њихових сабораца и активиста на терену“, рекао је Петронијевић.

Он је подсетио да је на то указивано и пре початка рада суда, приликом његовог формирања, имајући у виду раније искуство са суђењима припадницима ОВК, где је постојала ’солидарност’, а они су били спремни и способни да „испољавају озбиљне агресивне активности према сведоцима и уништавању материјалних доказа који терете њихове саборце“.

„Читава њихова активност, од терористичке у време сукоба, претворила се у тероризам против правде. То се исто дешавало у време када је суђено Рамушу Харадинају и очигледно је да је тај исти модел пренет и овде“, рекао је Петронијевић.

Филм који је изнервирао Приштину погледајте ОВДЕ.

Извор: Косово онлајн

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА