Најновије

ТУРСКОЈ ВОЈСЦИ И ПЛАЋЕНИЦИМА СЕ ЦРНО ПИШЕ!: Анкара жестоко укорена, дат им је јасан улитматум!

Либијска министарка спољних послова, Најла ал-Манкуш позвала је 3. маја, све стране снаге и плаћенике да напусте земљу што је пре могуће.

Турска војска. (Фото: Јутјуб)

Она је говорила на конференцији за новинаре у Триполију, заједно са турским министром иностраних послова Мевлутом Чавушоглуом.

Министарка је позвала Анкару да спроводи резолуције Савета безбедности УН-а захтевајући репатријацију више од 20.000 страних бораца и плаћеника из Либије.

- Позивамо Турску да предузме кораке за спровођење свих одредби резолуција Савета безбедности и да заједно сарађују у протеривању свих страних снага и плаћеника са либијских територија - рекла је ал-Манкуш.

Турски министар спољних послова Мевлут Чавушоглу посетио је Триполи заједно са министром одбране Хулусијем Акаром и другим највишим војним и обавештајним званичницима.

Изјаве су доживљене као укор на рачун Турске која је распоредила трупе и сиријске плаћенике да се боре заједно са милицијама из Триполија откако су снаге војног заповедника са седиштем на истоку Калифе Хафтара покренуле офанзиву да изврше контролу над главним градом, њиховим нападом 2019. године.

Чавушоглу је одговорио да су турске снаге биле у Либији као део споразума о обуци који је постигнут са претходном либијском администрацијом.

- Придајемо значај очувању либијског интегритета, суверенитета, независности и политичког јединства - рекао је он.

- Суочени с нападима на Триполи, легитимна влада Либије позвала је неке земље, укључујући и нас. Само је Турска потврдно одговорила на овај позив - наставио је, рекавши да постоје неке странке које су настојале да изједначе присуство Анкаре са присуством страних плаћеника који су у Либији ради новчане добити.

Даље је рекао да је подршка Турске Либији, према споразуму о безбедности и војној сарадњи потписаним крајем 2019. године, била кључна да "Либија потпуно не потоне у грађански рат".

- Наша подршка отворила је пут ка прекиду ватре и инсталирању нове јединствене политичке извршне власти - изјавио је.

Током посете, Чавушоглу и делегација су се такође састали са привременим премијером Абдул Хамидом Дбеибахом, шефом либијског председничког савета Мохамедом ал-Менфијем и другим званичницима.

- Наше стратешко партнерство развија се на свим пољима, укључујући одбрану, сигурност, трговину и енергетику - рекао је Чавушоглу.

Анкара неће тако лако одустати од Либије, која је битна због својих копнених ресурса, поготово јер је потписала споразуме са претходном администрацијом.

Чавушоглуове тврдње о подршци изгледају као нека врста прикривене претње која покушава показати новој либијској привременој влади да сигурност и релативна нормалност могу брзо нестати ако се угрозе интереси Анкаре.

Киргистан и Таџикистан постигли договор Више о томе ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА