Најновије

ДВА ДАТУМА У ОПТИЦАЈУ ЗА ИЗБОРЕ: Од укупно пет, чак три термина су отпала у старту, а ево када би могла да се "ломе копља"

Ако буду одржани истовремено, председнички, београдски и ванредни парламенатрни избори, биће одржани највероватније 3. или 10. априла наредне године.

Илустрација (Фото: Јутјуб)

Последњих дана у јавности се доста спекулисало о датуму одржавања избора, а у причама се ишло дотле да су као опција помињани чак и септембар и октобар ове године.

Све је почело тако што је министар унутрашњих послова Александар Вулин позвао председника државе Александра Вучића да због нон-пејпера о Косову одмах распише изборе, да нација каже шта о томе мисли. Међутим, само неки дан касније, Вучић је у одбацио могућност да избори буду у 2021. години.

- Кажу да сам ја поручио да ће избори бити ове године преко свог гласноговорника Вулина. Нисам у стању да слушам те бесмислице од оних којима је тешко да погледају закон. Март или април, постоје свега три датума када избори могу да буду расписани - рекао је Вучић.

Он није желео да говори о детаљима када је реч о наступу Српске напредне странке на тим изборима, о могућим коалицијама и кандидатима. Каже, рано је, СНС тек треба да има седницу Председништва, а потом Главни одбор странке на којем ће бити великих промена. О изборима ће почети да се разговара у октобру или у новембру.

Шта каже закон?

А шта каже закон, која су то три датума о којима Вучић говори?

Александар Вучић је на дужност председнка Србије ступио 31. маја 2017. године. Закон каже да се избори за председника расписују 90 дана пре истека мандата председика Републике, тако да се окончају у наредних 60 дана од дана расписивања избора.

Практично, по закону, избори би могли да се одрже 3. априла, 10. априла, 17. априла, 24. априла и 1. маја. Међутим, 24. априла је Ускрс по православном календару, а 1. мај је такође празник, па та два датума аутоматски отпадају. Католички Ускрс пада 17. априла, па тако остају свега два датума на располагању - 3. и 10. април.

Парламентарни избори "флексибилни

Извршни директор Цесида Бојан Клачар да ће се датум одржавања избора мерити према председничким изборима, јер су локални, то јест, београдски флексибилни, а Закон каже да они морају бити расписани најкасније до 26. марта, па се лако могу уклопити са председничким.

- Парламентарни избори су ванредни и они могу, али не морају, да се споје са председничким и градским. Мислим да ни у интервјуу који је председник дао вашем листу, он није искључио могућност раздвајања, већ је поручио да ће се о томе разговарати. Мислим да ће парламентарни избори бити ствар политичке процене да ли напредњаци желе да изађу у сусрет опозицији у погледу раздвајања избора. То значи да они могу да буду одржани и пре председничких и београдских, али и споле њих - наводи Клачар.

Сви датуми отворени

Он објашњава да ће све бити ствар преговора и договора.

- Без обзира што се два или три датума помињу као највероватнија, сви датуми су отворени у зависности од резултата дијалога. Сумњам да ће датум бити у скорије време дефинисан - наводи саговорник.

Клачар сматра да Српска напредна странка има простор да размишља о раздвајању избора.

- Рејтинзи и популарност странака не значе нужно бољу позицију за опозицију у случају раздвајања избора. Није СНС толико угрожена у Београду да не би могла себи да приушти раздвајање избора под условом да пре тога буде гласање на републичком нивоу где би напредњаци победили и као психолошки победници ушли у градске изборе - наводи Клачар.

Због тога, како истиче он, Вучић оставља протор да чује аргументе опозиције и задржава могућност раздвајања јер СНС може тај ризик да преузме. СНС јесте у нешто лошијој позицији у Београду, али не значајно - истиче он.

Уколико дође до раздвајања избора, датуми када би грађани изашли на изборе, би онда били упитни.

- Ако би опозиција инсистирала да избори на свим нивоима буду раздвојени, онда бисмо ишли на гласање три пута у неколико месеци. За мене би то било изненађење, док раздвајање парламентарних од председничких и београдских не би било - закључује Бојан Клачар.

Прва рунда дијалога власти и опозиције

Део опозције одржао је пре неколико дана прву рунду разговора са представницима власти којој је присуствовао и председник Србије и СНС Вучић. За разлику од од претходне године када су разговори вођени на Факултету политичких наука и када се чинило да су све заинтересоване стране дошле да се не договоре, овога пута, по речима учесника, атмосфера је била конструктивнија.

Дијалогу су присуствовли и покрет Доста је било, као и Двери које су изборе јуна 2020. године бојкотовале.

- Најзначајнији договор јесте прихватање нашег предлога да се дијалог заврши најмање шест месеци пре првих следећих избора како би остало довољно времена за примену свега договореног - рекао је лидер Двери Бошко Обрадовић.

Вучић је рекао да му не пада на памет да испуњава нечије жеље и додао:

- Али да радимо заједнички на нечему што је добро, правично и што је суштински демократски, хоћемо. Урадићемо све што је добро за нашу земљу. Да ли ће то некима бити довољно или ће тражити разлог да на изборима не учествују, јер знају да не могу да добију поверење народа, то је већ друга ствар.

Вучић је рекао да је начелно веома задовољан разговорима с једним делом опозиције, да постоје одређена различита виђења, али и добра воља да једни друге саслушају, верују и разумеју.

- Мислим да заједнички можемо много тога доброг и важног да урадимо за нашу земљу. За нас је значајно да дођемо до што је могуће више ствари око којих можемо да се сагласимо. То је добро за демократију, за политички систем, и добро је да правила која установимо у будућности важе и за СНС када једном буде у опозицији, али и за неке из опозиције када буду на власти - рекао је Вучић.

Део опозиције са Фајон и Билчиком

У наредна два дана у седишту делегације Европске уније у Београду оџаће се онлајн састанци дела опозиције са европским посланицима који посредују у међустраначком дијалогу о побољшању изборних услова у Србији. Позивницу упућену странкама потписали су европосланици Тања Фајон и Владимир Билчик.

Рус преузима Њујорк, Москва улази на територију Америке. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА