Најновије

ДВЕ РУСКЕ ВОЈНЕ БАЗЕ ОСВАНУЛЕ НА ГРАНИЦИ: Јермени коначно безбедни, Азери им више ништа неће смети! (ВИДЕО)

Ових дана су подигнуте две нове руске војне базе у јерменском региону Сјуник, који се граничи са Азербејџаном и Ираном, на југу Јерменије. То је саопштио премијер Јерменије Никол Пашињан 3. маја.

Руска војска. (Фото: mil.ru)

- Ово је додатна безбедносна гаранција не само за регион Сјуник већ и за Јерменију - рекао је Пашињан.

- Спољни безбедносни систем Јерменије није промењен ни пре рата, ни после њега. А овај систем се заснивао првенствено на јерменско-руским заједничким јединицама и Уједињеном регионалном систему ПВО у региону Кавказа - рекао је Никол Пашињан.

Сјуник је стратешки појас Јерменије који се налази између Азербејџана, азербејџанске регије Нахчиван и Ирана.

Тренутно у Нагорно-Карабаху делује руски мировни контингент. Тамо је доведен након прекида непријатељстава између јерменских и азербејџанских снага у Карабаху 10. новембра 2020. године.

Руски мировни контингент у Нагорно-Карабаху броји 1.960 припадника 15. одвојене моторизоване бригаде Централног војног округа.

Јерменија је савезник Русије у ОДКБ-у. Први рат у Нагорно-Карабаху, који је званично завршен 1994. године, ојачао је везе Јерменије са главним савезником Русијом, што је осигуравало безбедност земље. Јереван је закључио низ међународних споразума, који укључује и Москву, који су првенствено утицали на војну сферу:

Јерменија је добила два циљана зајма у износу од 200 и 100 милиона долара са минималном каматном стопом (3% годишње) за куповину модерног наоружања по домаћим руским ценама, што је 3-5 пута јефтиније од цена на светским тржиштима.

Русија је обезбедила Јерменију мобилним балистичким ракетним системима кратког домета Искандер. Русија и Јерменија потписале су споразуме о стварању заједничког система ПВО и заједничке групе трупа.

Заједничка руско-јерменска одбрамбена производња заснована на модерним технологијама развијена је у Ђумрију; земље су уско сарађивале на пољу стратешке обавештајне службе.

Јерменија се сложила да одржава 102. руску војну базу у Гјумрију, четири чувара Одељења граничних трупа ФСБ Русије и базу руског ваздухопловства "Еребуни" у Јеревану.

Време пролази, али Русија остаје главни стратешки партнер Јеревана и једини који може да пружи неопходну војну подршку упркос непријатељској политици јерменског руководства.

Вучић напао војнике који неће да се вакцинишу! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Медији

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА