Најновије

ПРИШТИНА И ЗАГРЕБ НАЈАВЉУЈУ ПАКЛЕНУ АКЦИЈУ: Ово су три главна циља усмерена против Србије

У покушају да мрдне са мртве тачке у процесу заокруживања независности лажне државе, а истовремено да "опере биографије" бивших лидера ОВК, Приштина спрема низ акција против Београда, и то уз помоћ нових "мецена", међу којима је и Хрватска.

Илустрација (Фото: Јутјуб)

Из званичног Загреба најпре су се чуле најаве да би одатле могла да стигне помоћ Приштини при трансформацији косовских безбедносних снага у војску. Уследио је још један шок - да би Хрватска могла да "заштити" и албанске ратне злочинце!

Наиме, ова информација појавила се пред пут хрватског шефа дипломатије Гордана Грлића Радмана у Приштину, а чланица Сабора Ермина Љекај Прљаскај наговестила је могућност да Хрватска понуди гаранције да Хашим Тачи, Кадри Весељи, Јакуп Краснићи и остали против којих се у Хагу води процес за ратне тлочине против човечности пусте да се бране са слободе. Додуше, Љекајева се оградила да о томе још нема званичних информација или потврде.

О овој новој "љубави" која се рађа између Приштине и Загреба, није искључено ни да Хрватска буде покровитељ у још једном обрушавању власти у покрајини на Београд. Тачније, да у име Приштине поднесе тужбу против Србије за наводни геноцид на КиМ.

Портпаролка владе привремених приштинских институција Розефа Кељменди изјавила је да Приштина планира да покрене ову тужбу пред Међународним судом правде до краја 2022. године.

Помоћник директора Канцеларије за КиМ Игор Поповић поручио је да могућност тужбе за наводни геноцид, којом политичари у Приштини поново прете Србији, постоји само у њиховим "узаврелим главама" и да у правном смислу таква опсција не постоји чак ни у теорији.

Поповић је указао да је незабележено у историји међународног права да једна територија, што Косово и Метохија де факто јесте, тужи властиту државу, саопштено је из Канцеларије за КиМ.

Он је указао да тзв. Косово, као терирторија под протекторатом међународне заједнице, по резолуцији Савета безбедности УН 1244. није, нити може бити субјект међународног права и што пре Приштина прихвати реалност, како напомиње, то ће могућност за наставак дијалога и проналежење компромиса бити извеснија.

Рус преузима Њујорк, Москва улази на територију Америке! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Вечерње новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА