Најновије

ВЕЋ ВИЂЕНО: Вучићево нећкање да се кандидује за председника (ВИДЕО)

Годину дана пред председничке изборе у Србији, опет присуствујемо већ виђеном сценарију из 2016. године, када се Александар Вучић као нећкао да истакне кандидатуру, чак то и категорички негирао, а страначке колеге и коалициони партнери га убеђивали да то учини, јер би без њега у Србији настао потоп. Наравно, меканог срца осетљивог на државне потребе, Вучић је пристао, а по свему судећи то ће учинити и сада, упркос најавама да се повлачи.

Вучић (Фото: Председништво)

- Нећу да будем кандидат за председника Србије. Не пада ми на памет да будем кандидат за председника... Кажу глупи Вучић жели да победи на председничким изборима, а ја се нећу ни кандидовати... Када је реч о председничким изборима, не бавим се њима, нити ћу да се бавим, иако се неки у Влади тиме баве - само су неке од категоричких тврдњи Вучића да никако не намерава да стане на чело државе, те да је презадовољан својом позицијом председника Владе, која је, како је тврдио, најтежа и најодговорнија.

Онда су најближи сарадници у Влади и странци, по задатку, почели да убеђују јавност како је једино Вучић кадар да води државу, а њега лично да размисли о својој одлуци и ипак се кандидује.

- Није тајна да је премијер Србије Александар Вучић најпопуларнији политичар у држави и да једини има подршку више од 50 одсто грађана, што је довољно за победу у првом кругу председничких избора - изјавила је чланица Председништва СНС, Зорана Михајловић.

Ту се нашао и незаобилазни Ивица Дачић:

- Изнео сам свој став и остајем при томе. Једино кандидовање Александра Вучића обезбеђује сигурну победу у првом кругу. Александра Вучића позивам да донесе рационалну одлуку која ће донети победу, а већ сам рекао шта је шифра за победу - Вучић плус Дачић једнако победа у првом кругу - напоменуо је лидер социјалиста.

И тако, Вучић је "морао" да попусти под притисцима да нас води у светлу будућност и "златно доба", те му није требало много да се предомисли и реши да се кандидује, а то образложио следећим речима:

- Прихватио сам кандидатуру само због тога што мислим да је важно да обезбедимо континуитет и стабилност за Србију. То је оно што је апсолутно најважније. И не постоји ствар коју због тога не бих прихватио.

Наравно, Вучић је уз сву медијску машинерију која стоји иза њега и уз бројне изборне неправилности, победио у првом кругу избора, чиме је издао и свог другог политичког оца, Томислава Николића, који се усудио да чак и размисли о могућности да се сам кандидује. Два дана је брујала медијска кампања против Николића, а кад је одустао, договорио се око синекуре коју је потраживао у замену за одустајање.

Четири године касније присуствујемо већ виђеном. 

- За годину и по дана су председнички избори. Ми ћемо изаћи са нашим кандидатом, ја верујем да ћу учествовати у избору кандидата који ће моћи да победи. Надам се да нећу ја бити тај кандидат - рекао је Вучић свом омиљеном новинару Миломиру Марићу, у мају прошле године.

Сличну ствар је рекао и почетком ове године:

- Није само питање моје одлуке. Јесте делимично и моје одлуке, а делимично је склоп околности. Ако будем видео да постоји могућност да неко други победи у првом кругу, кандидоваћемо неког другог... Пратићемо ствари како иду - поручио је Вучић, који овог пута ипак није толико категоричан да неће истаћи кандидатуру, већ ипак отвара простор за молбе да то ипак учини.

И, наравно, ко би први упутио такву молбу него Александар Вулин, најоданија Вучићева перјаница.

- Вучић има нашу безусловну подршку, а сваки други кандидат тек би морао да је заслужи. Зато у случају да СНС не изађе са Вучићем као председничким кандидатом, Покрет социјалиста ће самостално изаћи на председничке изборе са својим кандидатом - навео је Вулинов Покрет социјалиста у саопштењу за јавност.

Како је зглајзнуо на политичкој лествици, а знајући да му једино напредњачки брод доноси опстанак, и Ивица Дачић је још крајем прошле године предложио да владајућа коалиција има једног председничког кандидата, напомињући да “уопште не полази од личног, већ говори стратешки”. Сличне речи је поновио и Дачићев кадар на месту министра просвете, Бранко Ружић:

- Кандидат државотворне, стратешке и заједничке политике СПС и СНС на претходним изборима био је Александар Вучић и однео је доминантну победу у првом кругу. Србија нам је на првом месту тако да овакав модел учешћа видим као могућ, реалистичан и усклађен са "државним разлогом", и на изборима 2022. Озбиљну политику водимо, а не дозвољавамо да она води вас - истакао је Ружић.

Подршку је упутио и Вучићев нови пријатељ и саборац, Александар Шапић, лидер покрета СПАС.

- Ми данас јако добро сарађујемо, заједно смо на националном нивоу у коалицији, уколико председник Вучић буде одлучио да се кандидује не постоји ниједан разлог да га не подржим - рекао је Шапић.

И тако, он се као нећка, они га моле да размисли, а сви знамо какав ће бити крајњи исход - кандидатура на штету грађана Србије и државних интереса.

Рус преузима Њујорк, Москва улази на територију Америке! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: direktno.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА