Најновије

ХАВАНСКИ СИНДРОМ: Мистериозна болест покосила агенте ЦИА!

Више од десетак службеника ЦИА који служе на више прекоморских локација вратило се у Сједињене Државе да потраже негу ове године након што су пријавили симптоме који су у складу са "Хаванским синдромом", мистериозном, исцрпљујућом болешћу за коју се сматра да је већ погодила велики број америчког особља од 2016. године, према садашњим и бившим америчким званичницима и људима који су упознати са тим питањем.

ЦИА (фото: c-span.org видео принтскрин)

Нова сумња на инциденте догодила су се у раним месецима 2021, а најмање један се догодио у марту, потврдила су три извора.

У многим случајевима службеници су се осећали тако болесно, тако изненада, да им је била потребна хитна медицинска евакуација, рекле су две особе упознате са тим. Према речима једног од људи, недавни инциденти догодили су се на три континента.

Пријављени случајеви су најновије у ономе што су законодавци обе странке рекли да је "све већи" образац сумњивих "напада" на америчке званичнике - који су укључивали дипломате, обавештајце и војно особље - и који су подстакли неколико владиних истрага у ЦИА, Стејт департмент и Пентагон.

Портпарол Беле куће рекао је да је узрок инцидената подручје "активне истраге", као и да Савет за националну безбедност (НСЦ) од почетка администрације координира "напоре широм владе" да утврди ко је одговоран и осигурати да они који су погођени добију медицинске процене и одговарајућу негу.

"Као део истраге, НСЦ координира потпуну ревизију обавештајних извештаја како би утврдио да ли може бити раније непријављених инцидената који одговарају ширем обрасцу", рекао је портпарол. "Тренутно не можемо да се позабавимо детаљима, али ово остаје приоритет и доносимо ресурсе владе САД-а да би се ово довело до дна."

И републикански и демократски посланици недавно су изразили фрустрацију због ЦИА-е, посебно због онога што виде као замагљивање обима и тежине проблема чије је постојање познато годинама.

Прошле среде, тим за брифинг ЦИА-е оштро су подржали чланови Сенатског обавештајног одбора, који су бесно реаговали на недостатак коначних одговора званичника и заустављање напретка агенције у повезивању неких запослених који су пријавили симптоме са медицинском негом.

Поверљиви брифинг, који су одржали чланови радне групе ЦИА-е створене крајем прошле године за решавање инцидената, постао је врло споран; два извора упозната са његовом динамиком описала су је као "крвопролиће" и рекла да су надзорници Конгреса и жртве агенција ефикасност радне групе посматрали са све вец́им скептицизмом. ЦНН је прво известио о жестокој природи брифинга.

Сенатори су тражили да службеници ЦИА-е који су можда ућуткали службенике који су пријавили да им је лоше због примљеног медицинског третмана одговарају, и изразили су забринутост да руководство агенције, углавном током мандата бившег директора Ђине Хаспел и Мајка Помпеа, није прихватило жалбе својих чланова. према два извора, радну снагу озбиљно.

Портпарол одбора одбила је да коментарише брифинг.

У петак је двостраначко руководство сенатског одбора издало изјаву која је инциденте окарактерисала као "нападе" и обећало да ће радити на откривању њиховог порекла.

"Готово пет година били смо свесни извештаја о мистериозним нападима на особље владе Сједињених Држава у Хавани, Куби и широм света. Чини се да се овај образац напада на наше суграђане који служе нашој влади повећава", председник Обавештајног одбора и Виргиниа Рекли су демократа Марк Варнер и потпредседник Марко Рубио, републиканац Флориде. "Сенатски обавештајни одбор намерава да доведе до дна овога. Већ смо одржали саслушања у вези са проналажењем чињеница о овим исцрпљујућим нападима, од којих многи резултирају медицински потврђеним случајевима трауматичне повреде мозга, а урадиће и више."

"Поздрављамо поновни фокус директора ЦИА Бурнса на ове нападе", наставља се у изјави сенатора. "Наш комитет ће наставити да ради са њим и остатком обавештајне заједнице како би боље разумео технологију која стоји иза оружја одговорног за ове нападе."

Гласноговорник Комитета за обавјештајне послове Дома рекао је да је веће такође испитивало порекло наводних напада "тихо и упорно иза затворених врата" од када су први пут пријављени.

"Комитет ће и даље одржавати догађаје и брифинге на ову тему, а ми ћемо пратити доказе где год да то доведу и осигурати да сви одговорни буду одговорни", рекао је портпарол.

Појединци који су погођени Хаванским синдромом пријавили су низ неуролошких симптома, укључујући вртоглавицу, болове и пуцање у уху, мучнину и јаке и упорне главобоље. Утврђено је да неки пате од трауматске повреде мозга (ТБИ). Синдром је добио име по првим познатим случајевима болести, који су 2016. и 2017 их је разболело више од десетак америчких амбасада и обавештајних службеника на Куби.

Процена Националних академија наука - завршена на захтев Стејт департмента и објављена крајем прошле године - каже да је „највероватнији“ узрок симптома званичника „усмерена, импулсна, радиофреквентна енергија“.

Иако се сматра да руска влада стоји иза инцидената, америчка влада није дала никакву званичну атрибуцију, а америчке обавештајне агенције нису донијеле закључак о свом пореклу, према тренутним и бившим америчким званичницима који су о томе били упознати. Неки амерички званичници такође су неформално кривили Кину, где су се 2018. године америчке дипломате разболеле од сличних симптома.

Садашњи и бивши амерички званичници упознати са владиним истрагама такође су упозорили да и даље постоје значајне непознанице о инцидентима - укључујући најмање два за која се извештава да су се догодили на тлу САД. Званичници су рекли да остаје нејасно да ли су сви инциденти повезани и да ли су сви резултат стварних усмерених енергетских напада.

Двојица америчких званичника упозната са обавештајним подацима које ЦИА оцењује рекли су да још није постигнут консензус међу аналитичарима који су, између осталог, довели у питање шта би мотивисало страну владу да примени технику са следивим ефектима на најразличитије и веће величине више циљева као што су пријављени симптоми.

Портпаролка ЦИА-е одбила је да понуди коментар, позивајући се на претходне јавне коментаре на ту тему директора Вилијама Бурнса.

Радна група ЦИА-е, која је први пут основана у децембру 2020. године, створена је за испитивање здравствених инцидената и збрињавање болесних запослених у агенцијама. Бурнс, који је у марту преузео кормило у агенцији, рекао је да је од тада одредио вишег официра и директан извештај који ће водити радну групу.

Бурнс је Конгресу рекао да је лично посетио Валтера Рееда и Националне здравствене заводе да се захвали медицинским радницима на подршци коју су им пружили до данас и неколико сати се састајао са запосленима у агенцијама који су се разболели.

„Рекао сам у свом саслушању за потврду да бих ово ставио као изузетно важан приоритет како бих осигурао да моје колеге добију негу коју заслужују и да дођемо до дна онога ко је одговоран“, рекао је Бурнс у јавном сведочењу пред Обавештајним одбором Дома прошлог месеца. „Јако сам се трудио да покажем ту посвећеност.“

Да ли су Апачи падали као муве 1999. године, читајте ОВДЕ.

Курир/ЦБС Њуз

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА