Најновије

ТРАГАЈУ ЗА ТЕЛИМА МРТВИХ ХЕРОЈА СА КОШАРА: Српски стручњаци крећу на Проклетије

Стручни тимови из Србије упутиће се ка околини некадашње карауле Кошаре, на граници са Албанијом, где ће покушати да открију посмртне остатке војника погинулих током борби 1999. године.

Кошаре (Фото: Јутјуб)

Да би потенцијална гробница на падинама Проклетија могла да буде прва локација истражена на захтев српске стране најавио је председник Комисије за нестала лица Владе Србије Вељко Одаловић. Он је јуче представио учинак разговора делегација Београда и Приштине задужених за питања несталих.

- Локацију на Кошарама радне групе и експертски тимови обишли су досад два пута, 2010. године када је извршено деминирање подручја, као и у новембру прошле године након што су пронађени снимци терориста који копају раке и на којима се виде тела убијених војника - објаснио је Одаловић.

На тај начин оквирно је лоцирано место укопа.

Одаловић каже да се међу несталим лицима налази и један руски добровољац, као и да је откривена фотографија његовог тела, са личним документима.

- На снимку се виде новчанице - рубље пронађене код погинулог Руса, над којима су се убице иживљавале. Реч је о руском добровољцу, припаднику регуларних јединица Војске Југославије, чије тело није извучено са Кошара. Његово тело никада није пронађено, а видећемо да ли ћемо овом претрагом доћи и до његових посмртних остатака - каже председник Комисије за нестала лица.

Ратни команданти ВЈ спекулисали су о најмање шест погинулих војника на Кошарама, чија су тела остала на граници. Приштинска страна досад није показала вољу да их ексхумира.
Београд је инсистирао да се истраже и локације у селу Дојнице, Сува Река, Јавор, затим Баљевац, Будисавци, Лапушник, као и Ливачко језеро код Гњилана.

О отварању руске базе на Космету прочитајте ОВДЕ.

Извор: Вечерње новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА