Најновије

РУСКИ ШАМАР АМЕРИКАНЦИМА! "Русија спремна да разговара о људским правима ако Бајден то жели, али..."

Након што је амерички председник Џо Бајден открио да планира да покрене питање људских права када се следећег месеца састане са руским колегом Владимиром Путином, Москва је саопштила да је срећна због дискусије, све док иде у оба смера.

Сергеј Лавров. (Фото: mid.ru)

Говорећи у оквиру конференције за штампу, руски министар спољних послова Сергеј Лавров најавио је да смо „спремни да разговарамо, немамо табу тема. Разговараћемо о свему што мислимо да је потребно. Бићемо спремни да одговоримо на питања која ће поставити америчка страна. Ово се односи и на људска права“.

Међутим, рекао је Лавров, једно питање које ће се вероватно наћи на столу за Бајдена је далеко ближе него што би могло бити друго. „На пример, са занимањем пратимо прогон оних особа које су оптужене за нереде 6. јануара ове године“ у Вашингтону. Тамо се, додао је Лавров, „много заиста занимљивих ствари догодило са становишта права опозиције и заштите тих права“.

Коментари Лаврова долазе дан након што је Бајден изјавио да ће заузети оштар став по питањима грађанских слобода током говора поводом Дана сећања у Делавареу. „Састајем се са председником Путином за неколико недеља у Женеви, јасно стављајући до знања да нећемо стајати по страни и дозволити му да злоупотреби та права“, рекао је Бајден. „Време је да све подсетимо ко смо.“

Преко 400 људи идентификовано је у оквиру истраге напада на зграду Капитола 6. јануара. У инциденту је погинуло пет особа, укључујући полицајца и демонстранта који су погинули док је руља покушавала да уђе у заштићени ходник.

У марту је Бајден потписао санкције против руских званичника за које тврди да стоје иза затварања руског опозиционара којег подржава Запад, Алексеја Наваљног, као и због наводних кршења људских права током протеста у његову подршку. Москва одбацује ове тврдње и наводи да је случај унутрашње питање.

Бајден и Путин састаће се на првом личном самиту откако је амерички председник ступио на дужност. Кремљ је саопштио да очекује покретање бројних важних питања, али да је мало вероватно "ресетовање" односа.

Украјина нема с чим да ратује, захтев Кијева сурово одбијен! Више о томе ОВДЕ.

Извор: vostok.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА