Најновије

ШОК АНКЕТА! Амери открили: У ова три рата су радо учествовали, а у овим би волели да нису! (ВИДЕО)

Истраживање јавног мњења које су заједнички спровели лондонски Економист и ЈуГов показало је колико Американаца верује да је њихова земља направила много грешака учествујући у ратовима током протеклих сто година. Истраживање је спроведено крајем маја 2021. године и у њему је учествовало 1.500 Американаца.

Америчка војска. (Фото: army.mil)

Трећина или више испитаника верује да су Сједињене Државе погрешиле када су послале снаге да се посебно боре у три рата - недавном ангажману у Ираку (43 процента каже да је то била грешка, 33 процента каже да није) и интервенцији у Авганистану ( 36 процената наспрам 39 процената), али посебно рат у Вијетнаму.

Половина Американаца (48 одсто) каже да је грешка послати трупе да се боре у Вијетнаму, у поређењу са 28 одсто који кажу да није. Једна четвртина (25 процената) није сигурна да ли је то била грешка. Три од пет (61 посто) Американаца старијих од 65 година вјерује да је то била грешка, а само 14 посто је рекло да "није сигурно" по том питању.

Половина испитаника старих од 45 до 64 године (53 процента) каже да је грешка послати трупе у Вијетнам, а једна четвртина (24 процента) није имала мишљење. Отприлике два од пет (38 процената) испитаника узраста од 30 до 44 године верује да је то била грешка (са 30 процената који нису сигурни).

Четвртина или више не изражава никакво мишљење о ратовима из Кореје до данас, док ће старији Американци вероватније имати мишљење о било ком војном ангажовању.

Активности у Ираку чешће се сматрају грешкама, иако постоје страначке разлике. Демократе верују да је војна борба у Ираку била грешка од 52 процента насупрот 27 процената који мисле другачије. Трећина републиканаца (37 посто) слаже се да је грешка слати снаге у Ирак, док 43 посто одбацује такав став.

Мишљење о Авганистану је углавном уско подељено. Демократе имају тенденцију да верују да је грешка послати трупе у Авганистан за 43 процента насупрот 34 процента који мисле другачије, док трец́ина републиканаца (34 процента) каже да је то била грешка, у поређењу са 48 процената који кажу не.

Недавне анкете показују да је обећање председника Бајдена о повлачењу трупа из Авганистана популарна одлука. У анкети спроведеној прошлог месеца, 55 одсто је одобрило одлуку, а 22 одсто није.

Међутим, не сматрају се сви амерички војни ангажмани грешкама. Две трећине Американаца (68 одсто) каже да војно учешће у Другом светском рату није грешка, док троје од пет (61 одсто) то исто говори о Првом светском рату. Американци сматрају да корејски рат није грешка (26 посто каже да јесте, 44 посто каже да није). Три од 10 (30 процената) верује да је операција Пустињска олуја (позната и као Заливски рат) била грешка, док 45 процената каже да није.

Срђа Трифковић упозорио народ - Ово не мирише на добро! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА