Најновије

ПУТИН ЈЕ МНОГО ТРУДА УЛОЖИО: Моћни "Меркур" је нешто сасвим ново, водиће руску флоту, биће спреман за сваки сукоб (ВИДЕО)

Најновија руска корвета 20386 "Меркур" биће прво руско пловило у потпуности "стелт", рекла су за "РИА Новости" два извора у бродоградилишту.

Путин (Фото: РИА)

Раније су руски бродови користили одређене елементе "стелт" технологија, укључујући радио-апсорбујући премаз, али концепт неупадљивог брода још увек није спроведен у потпуности. Труп поморске корвете "Меркур" назван пројектом 20386 већ је изграђен и очекује се да ће брод бити дат морнарици следеће године.

Поред премаза у оквиру концепта "стелт", надградња корвете имаће посебан облик: на њима ће се минимизирати број избочених елемената и прореза, а користиће се разни композитни материјали и посебне боје.

Ратни брод ће бити наоружан крстарећим ракетама, противавионским ракетама и артиљеријом, биће способан да тражи и уништава подморнице, саопштила је РИА. Други извор је потврдио ове информације, напомињући да планирају да се спроведу посебна испитивања ефикасности "стелт" технологије "Меркура". Према саговорницима агенције, труп корвете је у потпуности завршен, а сада се ради на бродским надградњама.

Пројектна корвета 20386 "Меркур" брод је нове генерације заснован на пројекту 20385, у коме ће бити примењен модуларни принцип наоружања и могућност базирања беспилотних летелица. Поринут је 28. октобра 2016. године под називом "Одважни". Прелазак у флоту заказан је за 2022. годину.

Пловило ће моћи да гађа непријатељске површинске бродове крстарећим ракетама, да тражи и уништава подморнице, пружа противваздушну одбрану противваздушним ракетним системом и пружа артиљеријску подршку током слетања.

Русија је последњих година много уложила у своју морнарицу, што је део напора председника Владимира Путина да преобликује војску коју су закомпликовале западне санкције.

Корвета пројекта 20386 заснована је на класама Стерегушчиј и Гремјашчиј, нова класа ће бити већа и очигледно ће садржати последњи дизајн. У плану је изградња серије од најмање десет таквих корвета.

Водећи брод ове класе поринут је 28. октобра 2016. године, а очекује се да уђе у употребу након 2020. У фебруару 2019. техничка спремност брода достигла је 12 одсто 9. априла 2019. године. Руски министар одбране Сергеј Шојгу најавио је да ће брод добити име "Меркуриј" (Меркур).

Шешељ открио шта урадили генералу Младићу пре изрицања пресуде! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: РИА Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА