Најновије

МИЛИЈАРДЕР ИМА РЕШЕЊЕ ЗА КЛИМАТСКЕ ПРОМЕНЕ: Гејтс позива на изградњу нових нуклеарних реактора!

Амерички милијардер Бил Гејтс позвао је власти САД да изграде нове нуклеарне реакторе ради решавања проблема климатских промена.

Бил Гејтс. (Фото: Јутјуб)

Гејтс (65) је тај позив упутио на догађају који је организовало удружење америчке нуклеарне индустрије, указавши да је број нуклеарних реактора пред гашењем већи од нових реактора у изградњи.

-Ако смо озбиљни по питању решавања климатских промена, а искрено говорећи требало би да будемо, прво што треба да урадимо је да безбедне реакторе одржавамо у погону. Међутим, само одржавање таквог статуса кво није довољно. Треба нам више нуклеарне енергије да би свели на нулу емисију штетних гасова у Америци и спречили климатску катастрофу, сматра Гејтс.

Према подацима администрације за америчку енергију, ове године би могао бити повучен из рада рекордан број нуклеарних реактора.

Научници, међутим, доводе у питање аргумент једног од оснивача „Мајкрософта“ да би нуклеарна енергија могла да помогне свету да се избори са климатским променама и до 2050. сведе на нулу емисију штетних гасова.

​Међу њима је и професор Марк Џејкобсон, један од потписника петиције којом се међународна заједница позива да сто одсто пређе на обновљиву енергију. Он је мишљења да би инвестирање у нуклеарну енергију довело до климатске катастрофе.

Џејкобсон је указао на ризике повезане са употребом нуклеарне енергије, укључујући отопљавања и радиоактивни отпад. Напоменуо је и да је потребно много времена за изградњу нуклеарних електрана.

Иначе, Гејтсова компанија за напредне нуклеарне реакторе „Тера пауер“ планира покретање првог пројекта реактора хлађена натријумом на месту затвореног постројења на угаљ у Вајомингу.

Ништа од заједничког наступа Бајдена и Путина! Више о томе ОВДЕ.

Извор: rs.sputniknews. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА