Најновије

БРНАБИЋ: Нека Курти већ једном тужи, уместо што стално прети

Нека Аљбин Курти већ једном тужи Србију за геноцид, уместо што тиме стално прети и кочи преговарачке напоре, изјавила је данас председница Владе Ана Брнабић.

Ана Брнабић (Фото: Јутјуб)

Она је, у интервјуу за ТВ Прва, оценила да је премијер привремених приштинских институција - "идеолошки фанатик" и да "све што смо предвиђали да ће се догађати ако Курти буде представљао Приштину у дијалогу, показало се као тачно".

"Прети Србији тужбом за геноцид. Нека га, нека прети, али хајде да видимо шта има да каже у тој тужби, а ми ћемо да докажемо шта се заиста догодило", поручила је Брнабићева.

Она је додала да Курти на сваком састанку "прави циркус" и подсетила да је он јавно рекао како му дијалог није приоритет.

"Ми смо знали шта се спрема и колико ће бити тешко, али смо уверени и даље да је дијалог важан за безбедност и развој региона западног Балкана", указала је Брнабићева.

На питање да ли је могуће да се у Србији постигне консензус о приступу решавању питања Косова и Метохије, она је рекла да "нема наду" да ће се тако нешто догодити.

"Имате Ђиласове људе на Косову који говоре све што је у супротности са интересима Срба и са њиховом безбедношћу. Кажу да би решавање косовског питања требало да сачека да се реше друга унутрашње политичка питања, мислећи под тим да руше Александра Вучића", рекла је премијерка.

Она је додала да све више тзв. опозиционих странака тврди како је Курти одличан саговорник, али да би пре тога требало да се смени Вучић.

Брнабић је указала да је на оснивање нове странке Душана Петровића у Шапцу гост је била Виола фон Крамон, која је рекла све што је у супротности са интересима Срба на Косову и познато је да се страствено залаже за независност тзв. државе Косово.

"Мислим да консензус није могућ. С друге стране, у Приштини имате политичке елите које не желе дијалог и ја сматрам да је то катастрофа и за регион и за Европску унију. Видите да из ЕУ не реагују када је професорки Дарији Кисић Тепавчевић забрањен улазак на територију Косова и Метохије, не реагују када је оскрнављена црква Христа Спаситеља у Приштини. Али очекујем да ће се и даље вршити притисци на Србију, у то немам сумњи", указала је премијерка Брнабић.

Уочи предстојећих међународних састанака председница владе Србије је поручила да то што је Србија конструктивна и флексибилна нико не би требало да тумачи као слабост или закључак да се Србија некога или нечега плаши.

"Сваки пут када ми кажу да смо једнаки, ја се слажем да смо једнаки као људска бића. Међутим, нисмо једнаки ни на један други начин јер Србија је држава која има црвене линије преко којих неће пречи, а тзв. Косово није међународно призната држава", закључила је Брнабићева.

На питање о протестима због прљаве технологије коју наводно доносе кинески инвеститори, она је рекла да је у Србији све више "лудистичких покрета" на којима се протестује против инвестиција.

"Кажу да Кинези доносе прљаву технологију - то више није тако, Кина је један од лидера модерних технологија", истакла је Брнабићева и подсетила да неки протестују и против америчких и аусталијских инвеститора, као што је компанија Рио Тинто, али и против домаћих инвеститора.

Циљ неких опозиционих лидера је, према њеним речима, "само да се нешто не би отворило, да би Србија стагнирала, како би они искористили шта год могу да искористе, само да некако могу да се врате на власт".

"Ово су времена када се грађани Републике Србије богате, када се народ богати, а ви, ваљда сте се довољно обогатили, тиме се баве надлежне институције, али не можете да компромитујете развој Србије да бисте се ви вратили на власт. То нећемо дозволити", истакла је премијерка.

Она се осврнула на економске резултате који су постигнути у 2020. години када је избила пандемија корона вируса и подсетила да смо имали најмање пад БДП у Европи и смањење незапослености, иако је општи глобални тренд пораст броја незапослености.

"Када је здравство у питању спадамо у круг најуспешнијих земаља у борби против корона вируса. Србија је финансијски способна и стабилна и може да се стара о себи али и да помогне другима што смо и доказали током пандемије. Број вакцинисаних и даље је негде око 48 одсто, али сам помало разочарана да нисмо још увек стигли до 50 процената. Ми ћемо и даље имати довољно вакцина и очекујемо да ће се грађани пријавити за вакцинацију како бисмо премашили тих 50 одсто и отворили врата да се живот поново врати у нормалне токове", закључила је председница владе Републике Србије Ана Брнабић.

Комплетирање ескадриле мигова 29 погледајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА