Најновије

Вучић користи ТВ као пропагандну машину и нико га не спутава!

Податак да је председник Србије за месец и по дана пуних 18,5 сати "провео" у дневницима телевизија са националном фреквенцијом, док је шест странака опозиције заједно добило свега три сата и 22 минута, говори само једно - Александар Вучић ове станице користи као своју пропагандну машину. И нико га у томе не спречава, а понајмање РЕМ.

Александар Вучић. (Фото: Јутјуб)

Председник Србије Александар Вучић је у периоду од 15. марта до 30. априла у дневницима телевизија са националном фреквенцијом био заступљен укупно 18 сати и 35 минута. Што значи сваки дан у просеку око 25 минута. Са друге стране шест опозиционих странака (ССП, ДС, Народна странка, СДС, Двери и ПСГ) укупно је добило три сата и 22 минута. То показују најновији резултати мониторинга Бироа за друштвена истраживања.

Кад је реч о јавном сервису, Вучић је у Дневнику РТС био два сата и девет минута, без секунде критике. Поменуте опозиционе странке добиле су четири минута и 25 секунди. Заједно. То значи шест секунди дневно, односно мање од секунде за сваку од поменутих странака.

Извршни директор БИРОДИ Зоран Гавриловић је коментаришући најновије резултате њиховог мониторинга за Нова.рс рекао да ово треба да испита РЕМ.

„Шта да кажем, а да подаци то не говоре. Ово треба да истражи РЕМ и да утврди да ли РТС крши члан 47. Закона о електронским медијима, који гарантује истинито, благовремено и објективно информисање. Односно, да ли грађани Србије сходно члану 51. Устава Србије могу да остваре право на слободно информисање“, рекао је Гавриловић.

Да ли ови подаци упућују баш на то, да се оваквим извештавањем телевизија са националном фреквенцијом нарушава право грађана Србије на слободно информисање и јесу ли ове станице, са изузетком Н1, пропагандно оружје Александра Вучића и СНС?

Новинарство или ЕПП

Како објашњава Зоран Гавриловић, медији својим начином извештавања стварају пропаганду.

„Кад је тоналитет извештавања 90 и више одсто позитиван, онда то више није новинарство, већ реклама или ЕПП. Јер, толики проценат позитивног има само у реклами за одређени производ“, каже Гавриловић и додаје:

„Чињеница је да на телевизији Пинк Вучић доминантан и да је баш на овој телевизији 50 до 60 одсто времена које Вучић заузима на свим испитаним телевизијама. И то препозитивно представљен. И то је тема за државне институције да ли то има везе са тим зашто се власнику Пинка и његовим фирмама одлаже плаћање обавеза према држави“.

Кад је о Пинку реч, он има још једну улогу поред представљања председника у позитивном светлу.

„На Пинку опозиција има више времена него на осталим телевизијама, али за представљање у негативном тону. И то је модел који је заступљен на Пинку од 2016. године, а преузимају га полако и телевизије Б92 и ТВ Прва, чији је један од сувласника у врху Српске напредне странке. Што се може тумачити тако да су ове телевизије у функцији председника странке. И то је опет тема за РЕМ“, закључује Гавриловић.

РЕМ: Истражујемо само у предизборно време

Чланица Савета РЕМ Вишња Аранђеловић, пак, каже да не може да коменатрише резултате ових истраживања и позива се на емисију „Реч на реч“ у којој је представницима опозиције омогућено да говоре на РТС, али у формату строго мереног времена.

„Не могу да коментаришем резултате истраживања којим не знам узорак ни методологију. Можда је БИРОДИ вршио само мониторинг Дневника, ‎не узимајући у обзир друге емисије попут “Реч на реч”?“, каже Аранђеловић.

На питање да ли РЕМ ради слична истраживања и какви су њихови резултати каже:

„РЕМ се служи својом методологијом, веома исцрпном, али истраживања ради само у предизборно време. Но, ово свакако треба проверити, па ће Савет поставити ова питања представницима јавних сервиса и националних телевизија и о томе обавестити јавност“, каже она.

Последни подаци БИРОД-ија нису новина.

Истраживање за период од 1. децембра 2020. до 15. априла 2021. показало је да је Александар Вучић чак више од 41 сата био заступљен у информативним емисијама телевизија са националним фреквенцијама.

Месечно, у просеку 20 сати. Последњи подаци показују да је тренд настављен. Да председник не пропушта нити препушта нити секунду јавног простора у медијима.

Патријарх Порфирије проговорио о непријатељима Цркве! Више о томе ОВДЕ.

Извор: nova.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА