Најновије

Чему државне институције ако Вучић о свему одлучује

Уместо државних органа, јавних предузећа, судова и тужилаштава, о много чему у Србији одлучује и пресуђује председник Александар Вучић. Тако је и сада, мимо Устава и закона, по сопственом признању одлучивао и о томе да ли да поништити или не резултате избора за савете месних заједница у Новом Саду. Све то ради без икаквих последица.

Вучић (Фото: Јутјуб)

Чак и лаик зна да надлежност председника државе, који је уједно и лидер владајуће странке, није да доноси одлуке о евентуалним приговорима на регуларност избора. О томе би заправо најмање требало да прича Александар Вучић, будући да његова странка, по различитим извештајима, не преза од различитих притисака на бираче.

И баш у тренутку када се о томе говорило у јавности, а поводом избора за савете месних заједница у Новом Саду, Вучић излази са изјавом да је СНС имала разлога да поништи те изборе.

“Звао ме је Милош Вучевић и питао то, а ја сам рекао да ако нема стварног разлога за поништење, да то не раде. Немојте да се жалите, него радите више, тако то раде џентлмени”, рекао је председник државе.

Милош Вучевић је градоначелник Новог Сада и високи функционер СНС и врло добро зна која је адреса за жалбе на регуларност изборног процеса. Али не, он се ипак не обраћа надлежној изборној комисији, већ за то пита ненадлежног председника државе.

Вучић у Србији одлучује о готово свему – градњи путева и ковид болница, куповини респиратора, директорима јавних предузећа… Практично је преузео на себе посао тужиоца као, на пример, у случају Вељка Беливука, а судећи по његовој изјави, гледао је снимак удеса на наплатној рампи у Дољевцу, који нико други није видео, па ни тужилац, ни суд.

“Тако су радили краљеви пре француске револуције”

Драган Поповић, директор Центра за практичну политику, каже за Нова.рс да када би се Вучићева изјава о поништавању избора за месне заједнице слушала у нормалној земљи била би апсолутно скандалозна.

“Постоји процедура како се неки избори поништавају. Ем имате једног градоначелника који прескаче процедуру и зове ни мање ни више него председника Републике. Не можете да нађете особу која има мање надлежности у вези са изборима за месне заједнице од председника, а онда имате реакцију председника Републике који даје налог градоначелнику да не поништи изборе као чин своје добре воље”, наводи Поповић.

Он додаје да су тако краљеви радили пре француске грађанске револуције и својом вољом доносили одлуке о својим поданицима.

“Нажалост, када сам прочитао ту Вучићеву изјаву, прво сам се скандализовао, а онда сам схватио да сигурно неће бити великих реакција на то. И то не само зато што људи мисле да је то у реду, него што смо навикли да је то начин управљања јавним пословима у Србији. Ми сви негде очекујемо и помирили смо се са тим да ће једна особа потпуно ван уставних овлашћења и ван закона ове земље доносити одлуке о судбинама свих нас. Нема везе да ли су то одлуке о признавању Косова или признавању избора у месној заједници Лиман, то је апсолутно свеједно. Верујем да је и њему то негде у истој равни”, сматра Поповић.

“Срамота друштва које ћутке пристало на то”

Социјални психолог Драган Попадић каже  да смо дошли дотле да је у Србији постало нормално да Александар Вучић одлучује чак и о поништавању избора за месне заједнице.

“Заиста то показује ситуацију у којој се налази друштво и више служи за срамоту друштва које све то трпи и које је дотле ћутке пристало да дође. Више је то забрињавајуће него изјаве каквих је било и биће их још док то људи дупуштају”, закључује Попадић.

Израел започео нове ваздушне нападе на Хамас. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: nova.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА