Најновије

"ИМАЋЕМО ЈОШ ГОРЕ ОДНОСЕ СА РУСИЈОМ" Док Путин и Бајден разговарају, ЕУ би да диже још веће санкције Русима!

Док су амерички председник Џо Бајден и руски председник Владимир Путин у Женеви разговарали о тренутним односима и проблемима између две силе, водећи дипломата Европске уније Жозеп Борељ говорио је о тренутним односима Руске Федерације и ЕУ.

Жозеп Борељ. (Фото: europa.rs)

Како је навео Борељ, упркос разговорима председника две највеће силе, Европска унија би се требала припремити за даљњи пад односа између блока и Руске Федерације.

- Верујемо да је партнерство које нам омогућава да остваримо пуни потенцијал блиске сарадње с Русијом и даље далеко од реалног. Европска унија због тога мора бити спремна за даљњи пад односа с Русијом. То је тренутно најизгледнија опција - рекао је Борељ.

Иако је Брисел до сада неколико пута позивао Запад на пооштравање санкција усмерених према Русији и Владимиру Путину, Борељ је рекао како се нада да ће избјећи рестриктивније мере јер ће то бити знак континуирано лоших односа.

- Дајемо све од себе како бисмо то избегли. Истовремено, показујемо вољу за ангажман и деловање када је то потребно - истиче Борељ.

Осим тога, Борељ је истакао како је Европска унија до сада "прилично нерадо" користила економске санкције као средство "борбе" против Русије. Високи представник Европске уније за спољне послове и безбедносну политику је навео како су овакве санкције Европске уније највише утицале на обичне људе који нису одговорни за поступке руских званичника.

На крају, Борељ је нагласио како Русија до сада није показала жељу да преговара и сарађује с Европском унијом, већ с појединим државама унутар блока.

- Директно ми је речено да Русија није заинтересована за сарадњу с ЕУ те да они радије бирају сарадњу и партнерство с неким државама чланицама - истиче Борељ.

Челници Европске уније покренуће велику расправу о Русији на самиту у Бриселу, који би се требао одржати следеће седмице. Иако се 27 земаља начелно договорило о увођењу нових санкција, Пољска и балтичке државе сматрају како санкције морају бити оштрије, док са друге стране Француска и Италија имају нешто другачији поглед на односе с Русијом те се залажу за "отопљавање" односа.

Срамна објава Историјског архива Београда о деспоту Стефану изазвала оштре реакције! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА