Најновије

ПОЈАВИО СЕ НОВИ НОН ПЕЈПЕР: Овај пут из Аустрије и Вишеградске групе

Четири државе Вишеградске групе Мађарска, Пољска, Чешка и Словачка, а уз њих Аустрија упутиле су нови нон пејпер челницима Европске уније који се односи на Западни Балкан, пренео је портал Klix.ba позивајући се на добро обавештене дипломатске изворе.

Регион (Илустрација: Гугл мапе)

Реч је о још једном у низу сличних докумената, а како наводи портал, овог пута документ се не бави питањем граница у региону, већ тражи од ЕУ врло важну подршку за читав регион.

Наиме, министри спољних послова пет држава чланица ЕУ траже да се државе и грађани Западног Балкана укључе у званичне разговоре о будућности Уније.

Оне сматрају да државе ове регије треба да имају право и могуцност да изнесу своје ставове у погледу будућности ЕУ с обзиром на то да имају врло јасну перспективу чланства у Унији. Врло прецизно је наведено да Западни Балкан треба да буде део иницијативе конференције о будућности ЕУ, која је покренута унутар овог блока.

Информацију о најновијем нон пејперу потврдила је и заменица председавајућег Савета министара БиХ и шефица дипломатије те земље Бисера Турковић, која је рекла да је упозната са овим документом који сматра изузетно значајном иницијативом коју треба поздравити.

"Да, званично смо упознати и радује ме овакав приступ. Босна и Херцеговина као и остале државе регије има јасну перспективу чланства. Ми смо суштински део Европе одувек, сада смо само у процесу достизања напредних европских стандарда у функционисању и јачању државе", навела је она.

Турковић је додала да жеља ових пет држава да у разговоре о будуцности ЕУ укључе и земље које ће у догледно време постати чланице представља важан сигнал "да нећемо бити остављени да предуго чекамо напредак ка чланству".

"Истовремено, то је добро и за ЕУ, која без стабилног и европског Западног Балкана није комплетна", истакла је она.

Према њеним речима, БиХ поздравља ову иницијативу и сматра је добродошлим правцем јачања веза и сарадње ЕУ и држава региона на бази међусобног поштовања и заједничке будућности.

Како наводи портал, иницијатива ће бити упућена челницима ЕУ, укључујуци и Европску комисију и комесара за проширење Оливера Вархељија.

ЕУ не жели да објави нон-пејпер о Западном Балкану?

Генерални секретаријат Савета Европске уније држи "под кључем" документ, то јест спорни "нон-пејпер" у коме се предлажу промене граница на Западном Балкану, тврди аустријска агенција АПА.

Словеначки премијер Јанез Јанша, чија земља је следећи председавајући ЕУ, предложио је, према ранијем писању словеначких медија, ново цртање граница на Балкану.

"Након детаљне провере морам да вас информишем да не можемо да вам дамо приступ том документу", одговор је Генералног секретаријата Савета ЕУ на упит АПА.

Образложено је да би објава, тог јединог документа који има ова институција ЕУ, угрозила међународне односе.

Према писању словеначких медија, овај непотписани документ са предлозима о новим границама на простору бивше Југославије, Јанша је, уз заобилажење званичног пута, предао председнику Савета ЕУ Шарл Мишелу.

То, међутим, никада није потврђено, а Јанша је негирао да словеначка влада има везе са тим документом.

Иначе, додаје АПА, у том документу стоји да, ако предлози доспеју у јавност, документ мора бити негиран.

Словенија од 1. јула преузима председавање ЕУ и најавила је да жели посебну пажњу да посвети приближавању Западног Балкана Унији.

колико за ЕУ вреде Срби, а колико Хрвати, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА