Најновије

БИВША ТУЖИТЕЉКА ХАШКОГ ТРИБУНАЛА ОТКРИЛА ДЕТАЉЕ СУЂЕЊА МИЛОШЕВИЋУ: Заклела сам се да ћу рећи што се мора, а онда су га нашли мртвог у ћелији!

Свет и даље зависи од воље највећих сила. Систем међународне кривичне правде било је могуће успоставити зато што су то подржале САД и Русија. Нажалост, та политичка воља је испарила. 

Слободан Милошевић. (Фото: Јутјуб)

Казала је то бивша главна тужитељка Хашког трибунала Карла дел Понте у интервјуу за немачки недељник "Дер Спиегел".

Дел Понте је истакла да ратни злочинци нису оставили никакав посебан утисак на њу и да је једино што им је заједничко то што верују да циљ оправдава средства:

"Они су, нажалост, нормални људи. Волела бих да сам их видела као чудовишта, али они то нису."

Код бившег председника Србије Слободана Милошевића изненадио ју је само начин на који је испитивао сведоке током суђења.

- Многи од њих су у њему и даље видели председника и били су уплашени. Неке од њих је чак навео да повуку сведочење - рекла је Дел Понте.

Сматра да су судије Трибунала за бившу Југославију биле изузетно предусретљиве према Милошевићу.

- Питали су га како је, је ли се наспавао, да ли се осећа довољно добро да би одговорио на нека питања. Када сам била у судници, мислила сам на хиљаде жртава. Милошевић се бранио, што му је омогућило да држи политичке говоре на суду.

Након две године, дошли смо скоро до краја суђења. Заклела сам се себи да ћу, почев од понедељка, рећи оно што се мора. А онда је стигла вест да је Милошевић умро у ћелији - говори Дел Понте.

Залагала сам се за дугачке казне

На питање да ли се по окончању суђења осећала као да те људе познаје мало боље, швицарска правница каже да јој је било јасно шта их је навело да шире етничку мржњу, али да они никад нису изразили кајање или преиспитивање својих дела.

- Они никад нису схватили да је оно што су учинили погрешно, иако су ухапшени и осуђени. Представљали су се као хероји.

Зато сам се упорно залагала за дугачке казне како би имали времена да увиде своју кривицу - навела је Дел Понте.

Поводом критика да је више пажње посветила окривљеним Србима, истиче да је то било тако јер су Срби починили више злочина него Хрвати или Косовари.

- Истина је да су међународна заједница и НАТО имали доказе о злочинима које су починили Срби, и предочили су нам их, због чега су се ствари одвијале брже. Међутим, исто тако је истина да САД из политичких разлога нису желеле да истражујемо ратне злочине на Косову. Имали смо пуно потешкоћа у истрази против Ослободилачке војске Косова, јер су нас САД успориле - додала је она.

Дел Понте је стално била изложена политичком притиску. У Југославији жалила се да јој није било омогућено да истажује НАТО, а у Руанди да није могла да истражује народ Тутси.

- Међународна правда може да функционише само ако је подржана политичком вољом. Ако та политичка воља недостаје, не може се пуно урадити - јасна је Дел Понте.

Ердоган шири империју до Пакистана, припрема се нови рат! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Слободна Босна

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА