Најновије

СРАМОТА ЗА СРБИЈУ! Вучићева власт подржала санкције ЕУ против Белорусије!

ЕУ поздравила је одлуку Србије да се придружи санкцијама које се односе на забрану прелета ваздушног простора и приступа европским аеродромима за белоруске авиокомпаније.

Александар Лукашенко. (Фото: kremlin.ru)

Одлука о овим рестриктивним мерама ЕУ донета је 4. јуна као одговор на принудно спуштање путничког авиона на аеродром у Минску и хапшење двоје путника.

Поред Србије, овим санкцијама ЕУ придружиле су се и Албанија, Северна Македонија, Црна Гора, Лихтенштајн, Исланд и Норвешка.

Министри споиљних послова ЕУ донели су одлуку о санкционисању 78 белоруских појединаца и 8 ентитета због, како се наводи, озбиљних кршења људских права у Белорусији и насилне репресије над цивилним друштвом, демократском опозицијом и новинарима.

У саопштењу Савета ЕУ наводи се да је седам појединаца и један ентитет, који су предмет ове нове листе рестриктивних мера, санкционисано у вези са присилним и незаконитим слетањем лета компаније Рианаир у Минску, Белорусија, 23. маја 2021. године и задржавањем белоруских власти новинар Роман Проташевич и Софија Сапега.

Међу санкционисанима је и неколико истакнутих пословних личности које подржавају и имају користи од Лукашенковог режима.

Они који су именовани подлежу замрзавању имовине, а градјанима и компанијама ЕУ забрањено је стављање средстава на располагање онима који су наведени.

Физичка лица додатно подлежу забрани путовања која им онемогућава улазак или транзит преко територија ЕУ.

У Бриселу наглашавају да је циљ ових санкција притисак на белоруско политичко руководство да покрене истински и инклузиван национални дијалог са ширим друштвом и да избегне даљу репресију.

Ко је Марин Ле Пен, највећи Макронов противник? Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА