Најновије

Тенкови “Бели орао” , ПАСАРСИ и модернизоване “Гвоздике” примећени у Новом Пазару (ВИДЕО)

У склопу припрема за реализацију велике војне вежбе “Муњевити удар 2021” која треба да се између осталог изведе и на војном полигону Пештер (Рашка област), примећен је ешелон борбене технике Војске Србије који је прошао кроз Нови Пазар. Становици овог града моглу су да виде дубоку модернизацију тенка Т-72Б1МС “Бели орао”, системе ПВО ПАСАРС и самоходне хаубице “Гвоздика”.

Нови Пазар (Фото: принтскрин)

На тешким тегљачима су примећени и тенкови Т-72Б1МС „Бели орао“ који су недавно постали део оперативног састава Војске Србије. Такође виђена су и самоходна ПВО средства ПАСАРС, као и самоходне хаубице “Гвоздике” које су попут тенкова такође транспортоване тегљачима. Извор материјала је Алмир Рашљанин, који живи у овом граду.

Недавно је у касарни „Мија Станимировић“ у Нишу извршена примопредаја донације борбене технике коју је Републици Србији поклонила Руска Федерација. Тада је у јединице Војске Србије стигла допунска количина од 19 модернизованих основних борбених тенкова експортне модификације Т-72Б1МС “Бели орао”, и 20 оклопних возила за извиђање БРДМ-2МС. Подсећамо да је прошле године испоручен први контингент ове технике која је био предмет војнотехничког споразума између две земље која је подразумевала испоруку 30 обт Т-72Б1МС  и 30 БРДМ-2МС.

Церемонији примопредаје присуствовали су потпредседник Владе Србије и министар одбране Небојша Стефановић, начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић и амбасадор Русије Александар Боцан-Харченко.

Што се конкретно тиче основних борбених тенкова Т-72Б1МС “Бели орао” ради се о средствима која су изузетно употребљива када је у питању борба против најсавременијих типова тешке оклопне борбене технике која се налази у оперативној употреби у свету. Тренутно, са усвајањем у наоружање дубоко модернизованог основног борбеног тенка Т-72Б1МС „Бели орао“ Војска Србије добила борбено најспособнији тенк у ближем окружењу, када су у обзир узму његове укупне техничко-тактичке карактеристике.

Приликом пријема нове технике у оклопне јединице Војске Србије, потпуковник Горан Јовановић из Управе за планирање и развој Генераштаба Војске Србије упоредио је модернизовану верзију руског тенка Т-72Б1МС са основним борбеним тенком Војске Србије, који носи ознаку М-84. Прва ствар коју је српски потпуковник приметио је да руска модернизација тенка у односу на М-84 и Т-72 (изворна верзија) значајно боља по аспектима покретљивости, степену оклопне заштите и ватреној моћи.

На пример, његова способност маневра је повећана услед уградње мотора који генерише 840 коњских снага, док истовремено тенкове М-84 и Т-72 покреће стандардни мотор који имају 780 коњских снага.Руска модернизација тенка Т-72Б1МС је опремљена аутоматским мењачем што знатно поједностављује управљање тенком. Возач сада може да мења брзине у мануелном и аутоматском режиму рада мењача, у зависности од терена по коме се тенк креће (асфалт/земљани пут). Такође, показивачи који се налазе на сваком радном месту омогућавају посади да у сваком моменту имају свеобухватан и врло прегледан увид у све виталне компоненте тенка.

Оклопна заштита тенка Т-72Б1МС је такође значајно побољшана и омогућава повећање борбене жилавости тенка од дејства различитих пројектила, посебно кумулативних (тандем-кумулативне бг).

Једна од највећих предности модернизованог тенка Т-72Б1МС у односу на друга два тенка (М-84/Т-72) је уградња далеко савршенијих оптоелектронских нишанских справа који су квалитативно знатно боље од претходних варијанти. Панорамски нишан који се налази на формацијском месту командира тенка омогућава независно осматрање ситуације у радијусу 360 степени око борбеног средства. Нишанџија на тенку може успешно да гађа циљеве на даљинама већим од 6,000 метара захваљајући могућности испаљивања вођених ракета „Рефлекс“ из цеви тенковског топа.

Ова верзија тенка поседује нишански систем „Сосна-У“ са усавршеним системом за управљање ватром и термовизијским каналом. Поред тога, Т-72Б1МС поседује панорамски нишан командира тенка ПК ПАН „Соколово око“. Употреба овог оптоелектронског система омогућава командиру тенка да стекне далеко бољу ситуациону свест на бојном пољу, и да независно од нишанџије претражује циљеве. Сличан систем се налази и у опреми модернизованих тенка Т-90М.

Ко је Марин Ле Пен, највећи Макронов противник прочитајте ОВДЕ.

Извор: bog-rata.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА