Најновије

БРУКА: Нико из Владе није дошао на комеморацију чланици Владиног Савета!

Комеморација поводом смрти Јелисавете Василић, чланице Савета за борбу против корупције одржана је данас у просторијама Народне библиотеке Србије у Београду, а иако је Савет Владино тело, нико се није појавио испред Владе Србије да ода последњу пошту жени која је била један од последњих бораца против корупције. Присутни су били њене колеге из Савета, те Друштва судија, као и Родољуб Шабић, ранији повереник за информације од јавног значаја.

Комеморација Јелисавети Василић, за говорницом Драгана Бољевић, поред ње Мирослав Милићевић (фото: Правда)

Говорници који су се смењивали, потрешеним гласом су причали о заслугама и личности Јелисавете Василић, а говоре су најчешће завршавали са сузама у очима.

Потпредседник Савета Мирослав Милићевић навео је да је Јелисавета Василић само дан пре смрти била пуна елана и расположена да настави рад на борби против корупције.

- Недостајаће нам Јелисавета, њена посвећеност и енергија, њена одлучност, стручност… Сваки текст је прекратак да се изрази поштовање једном примерном животном духу, једној непоколебљивој моралној особи, чији интегритет заслужује трајно поштовање. Нек јој је слава – казао је Милићевић.

Он је претходно рекао и то да Савету недостаје пет чланова који нису изабрани јер Влада одбија њихово именовање.

На комеморацији је прочитано и писмо социолога Ратка Божовића који је био спречен да лично присуствује, а у којем је рекао да ће „Јелисавета остати у трајном сећању као личност снажне индивидуалности у којој су нашле пуну сагласност глас разума и глас савести“.

„Она је и своју професионалну активност видела као најодговорније питање цивилизованог постојања, као чин људског достојанства и као начин одбране професионалне компетенције“, написао је Божовић у писму.

На комеморацији је речено и да је она оставила дубок, неизбрисив траг, да је била „сјајан правник“ и „праведан судија“, да је чињенице на суђењима утврђивала са лакоћом, као и да никада није радила ништа из свог личног интереса. Истакнута је и њена улога у оснивању Друштва судија 1997. године након што је дошло до незаконитости на локалним изборима, а скупу се обратила и Драгана Бољевић, председник Друштва судија.

- Сачували смо то институционално сећање и сачували смо тај жар да се боримо принципијелно за оно за шта су оснивачи и основали Друштво судија. И чини ми се да ће Јелисаветин рад, не само у Савету, већ и рад који је започео оснивањем Друштва судија, бити у ствари оно што ће је држати живом – рекла је Драгана Бољевић.

Комеморација је завршена минутом ћутања којом је одата почаст Јелисавети Василић.

Како је премијерка Брнабић слагала да су отворени нови кластери поглавља, читајте ОВДЕ.

Извор: Правда, Н. Булатовић

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА