Најновије

ШОЈГУ: Ситуација у Европи експлозивна, све компликује једна чињеница

Ситуација у Европи је експлозивна и захтева доношење одлука о деескалацији, изјавио је данас руски министар одбране Сергеј Шојгу и оптужио поједине европске земље да су заинтересоване за ескалацију сукоба са Русијом. "Генерално, ситуација у Европи је експлозивна и то захтева предузимање конкретних корака за њену деескалацију. Руска страна је предложила бројне мере. На пример, радило се о искључивању подручја извођења вежби која су близу линија раздвајања", рекао је Шојгу на 9. Московској конференцији о међународној безбедности.

Сергеј Шојгу (Фото: РИА Новости)

Он је додао да НАТО оправдава активан развој регионалног система противракетне одбране (ПРО), између осталог, "обуздавањем" Русије, преноси Спутњик.

"Још један тренд последњих година постаје све веће распоређивање система ПРО и њихово повезивање са ударним средствима. Руски експерти су више пута указивали на дестабилизујућу улогу противракетне одбране у азијско-пацифичком региону. Наше процене ситуације у потпуности су потврђене у Европи у којој НАТО сада представља регионалну ПРО као један од елемената обуздавања Русије. Стога изјаве о томе да противракетна одбрана није усмерена против Русије и Кине падају у воду", рекао је Шојгу.

Шојгу је приметио да ситуацију компликује чињеница да су након повлачења Вашингтона из руско-америчког Споразума о ликвидацији ракета средњег и малог домета уклоњена било каква ограничења у погледу стварања и распоређивања ракета те класе, укључујући и у Азији.

"Са војног становишта, комбинација ударне ракетне компоненте са средствима ПРО може да промени однос снага не само у региону, већ и широм света. Уколико буде донета одлука о размештању ракета средњег домета, та ситуација ће представљати претњу за источне регионе Руске Федерације", упозорио је министар.

Он је рекао и да поједине европске земље заинтересоване су за ескалацију сукоба с Русијом. Као пример навео је кораке Украјине који су, како је рекао, изазвали нову кризу у Донбасу уочи самита НАТО-а у Бриселу, преноси Тас с.

Шојгу је рекао да се у Европи појачала тенденција ка повећаној војној конфронтацији.

"Северноатлантска алијанска појачава број снага у високој приправности и истражује путеве за брзо распоређивање снага на границама Савеза Русије и Белорусије", рекао је Шојгу.

Он је навео као пример вежбе "Одбрана Европе" где су се, како је рекао, спроводиле офанзивне операције на источном крилу Алијансе.

Шојгу је казао и да је НАТО постао глобални војно-политички савез чији је главни задатак обуздавање Русије и Кине.

Он је оценио да развој ситуације у области контроле наоружања у Европи умногоме зависи од САД, казао је Шојгу.

"Закључи недавно одржаног самита председника Русије и САД Владимира Путина и Џозефа Бајдена су потврдили да је проблем обнове стратешког дијалога више него актуелан. Накупило се много питања које је неопходно решавати узимајући у обзир интересе свих страна", нагласио је он.

Шојгу је оценио и да русофобија земаља-чланица НАТО-а побеђује прагматизам и упозорио да повлачење војске из Авганистана може да резултира обновом грађанског рата у тој земљи, рекао је Шојгу.

Он је оценио да је сада неопходно искористити потенцијал Шангајске организације за сарадњу јер без сарадње са Исламабадом и Техераном немогуће је решити "авганистанско чвориште".

Шојгу је упозорио и на то да низ земаља ствара командне центре чији је главни задатак спровођење офанзивних операција у космосу и сајбер простору.

Према његовим речима, дигитализација, роботизација и хиперзвуцне технологије избијају у први план када је реч о развоју новог наоружања.

"Свет се убрзано увлачи у нову конфронтацију која је далеко опаснија него што је то био слуцај током Хладног рата'’, закључио је Шојгу.

Како су руски бродовио и авиони запуцали на британски разарач, погледајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА