Најновије

КОНФЛИКТ У КАРАБАХУ ЈЕ РЕШЕН: Нема више о чему да се прича

Азербејџански председник Илхам Алијев изјавио је да је сукоб у Карабаху већ решен, и да нема потребе за преговорима по овом питању.

Азербејџан (Фото: РИА Новости)

Алијев је у петак у Бакуу примио румунског министра иностраних послова Богдана Аурескуа, аустријског министра спољних послова Александра Шеленберга, литванског министра спољних послова Габриелуса Ландсбергиса и делегацију Европске уније која је посетила Азербејџан на основу мандата високог представника ЕУ за спољну политику и безбедност Жозепа Бореља.

"Тренутно смо у стању постконфликтног развоја. Сукоб око Нагорно-Карабаха је решен. С тим у вези, нема о чему да се разговара. Трилатерална декларација потписана 10. новембра није само споразум о прекиду ватре, као што неки међународни политичари покушавају да представе. Свако ко прочита овај документ видеће да се не ради само о прекиду ватре, већ и о многим другим питањима. Морамо размислити о постконфликтној ситуацији", рекао је Алијев.

Баку очекује позитиван одговор Јеревана на потписивање мировног споразума након превремених парламентарних избора у Јерменији, рекао је азербејџански председник Илхам Алијев.

"Више пута сам рекао да желимо да пређемо из постконфликтне ситуације у мирни развој и сарадњу на Јужном Кавказу. Нажалост, никада нисмо чули ништа слично од јерменске владе. Јерменска влада игнорише било коју нашу изјаву о почетку преговора о мировном споразуму са Јерменијом. Међутим, могуће је да предизборна ситуација није допринела таквим изјавама. Али сада, након избора у Јерменији, надамо се позитивном одговору“, рекао је Алијев на састанку.

Крајем септембра 2020. године у Нагорно-Карабаху су настављена непријатељства која су постала наставак дуготрајног сукоба и довела до жртава међу цивилним становништвом. Стране су неколико пута покушале да закључе примирје, али испоставило се да је трипартитни споразум постигнут у ноћи 10. новембра био успешан. Уз посредовање Москве, Азербејџан и Јерменија су се сагласили да у потпуности прекину ватру и размене затворенике и тела мртвих. Јереван је такође предао округе Келбаџар, Лачин и Агдам Бакуу. Поред тога, у региону су стационирани руски мировњаци.

О новом руском оружју у Сирији прочитајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА