Најновије

УЕФА укинула фудбалско правило старо 56 година

Европска кућа фудбала решила је да повуче револуционаран потез.

УЕФА укинула фудбалско правило старо 56 година (Фото: uefa.com)

Наиме, једно од најпознатијих правила у овом спорту више неће важити:

Правило о већој важности гола датог у гостима, ако тимови двапут међусобно играју у нокаут фази неког евро-надметања.

Овај чувени фудбалски пропис на снази је од 1965, односно пуних 56 година, а јучр је УЕФА на својим налозима на друштвеним мрежама поручила да се оно - укида.

И то да се укине "одмах", односно да се без тог прописа играју предстојећи евро-купови, почев од сезоне 2021/2022 која је пред нама.

Ово ће утицати на све будуће мечеве Лиге шампиона, Лиге Европе, као и новоустановљеног, трећег по рангу европског клупског надметања, Лиге конференција.

Шта је уопште "правило гола у гостима"?

Према Правилима фудбалске игре, ако у нокаут фази европских клупских надметања резултат буде нерешен после 180 минута игре (по 90 у оба међусобна меча), у даљу фазу такмичења пролази екипа која је дала више погодака на гостујућем терену. До сада је, ако је резултат после двомеча изједначен, даље пролазио тим који је дао више голова у гостима. Али, то више не важи.

УЕФА је истакла да је "од средине 70-их година прошлог века уочен тренд смањења разлике између процента победа домаћих и гостујућих тимова, са 61% - 19%, на 47% - 30%), као и да је све мања разлика у броју датих голова (било је просечно 2,02 према 0,95 за домаћине, а сада "само" 1,58 према 1,15).

Када је ово правило било важно нашим клубовима?

Узећемо у обзир неколико претходних сезона. Црвена звезда је завршила прошлосезонско учешће на евро-сцени управо због мање датих голова у гостима - на "Маракани" је одиграла 2:2 са Миланом, а у Италији 1:1, па је у осмину финала прошао тим са "Сан Сира" јер је у Београду дао два гола. Претходне сезоне Звезда је по истом принципу, са истим резултатима, елиминисала Јанг Бојс и ушла у групну фазу Лиге шампиона, баш као што је и лето пре тога, после 0:0 у Београду, уз 2:2 као гост Салцбурга, учинила то исто.

Партизан је последњи пут био у таквој ситуацији 2016, када је на корак од Лиге шампиона заустављен, јер је на свом терену победио БАТЕ Борисов са 2:1, а као гост изгубио са 1:0 па су Белоруси прошли у елитно такмичење јер су дали гол у Београду, а на свом терену су сачували мрежу. Лето пре тога голови у гостима били су кобни по црно-беле на истом, последњем прагу пред Лигу шампиона, јер 0:0 у Бугарској није било довољно да се надмаши 2:2 које је Лудогорац остварио у Београду. Партизану су погоци на туђем терену значили 2013, јер су се захваљујући поменутом правилу пласирали у групну фазу Лиге Европе уз 1:0 у Београду против Тромза, а повољог пораза од 2:3 у Норвешкој.

Како ће се сада играти, кад се укине то правило?

Просто, укупан резултат ће, ако је нерешено после 180 минута, бити само увод у додатних 30 минута игре (два продужетка по 15), а ако и тада остане нерешено, без обзира да ли тимови дају голове у продужецима, пенали ће одлучивати о томе ко пролази даље.

Ко је први предложио да се ово правило укине?

Бивши председник ФИФА, Сеп Блатер, јавно је тражио да се правило о већој важности гола у гостима укине, и то још 2014. године, али његова иницијатива тада није прошла. Као аргумент је најчешће користио да "правило о голу у гостима увек фаворизује гостујући тим у реваншу".

Kако је Ноле "убио" Федерера и Надала прочитајте ОВДЕ.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА