Најновије

МИЛАН КНЕЖЕВИЋ: Ако би Кривокапић ушао у савез с Ђукановићем, извршио би политичко самоубиство!

Милан Кнежевић, један од лидера Демократског фронта (ДФ), очекује да представници владајуће коалиције у наредних десетак дана поново седну за сто и виде докле се дошло у приближавању њихових политичких ставова. Посланици ДФ су напустили Скупштину, а да би се вратили у клупе, траже корените промене. Сад је лоптица на Демократама и УРА. Међутим, каже Кнежевић за Курир, они не искључују могућност да Кривокапић, да би се одржао на власти, обезбеди подршку ДПС Мила Ђукановића, али то би, додаје, било његово политичко самоубиство колико год га дуго Ђукановић одржавао на челу владе.

Милан Кнежевић. (Фото: Јутјуб)

Били сте на састанку представника владајуће коалиције, а који треба да доведе до решења постојеће кризе. Да ли верујете да ћете наћи решење?

- Наша је обавеза и одговорност према грађанима да нађемо одговарајући и задовољавајући модалитет за излазак из кризе у којој се налазе и влада и Скупштина. ДФ је предложио да се изабере нова влада уз подршку актуелне владајуће већине и да се странкама мањинских народа предложи да буду део тог новог коалиционог аранжмана. Такође смо предложили да треба потписати коалициони споразум у ком би се јасно дефинисала права и обавезе свих конституената парламентарне већине који би подржавали нову владу, а коју би чинили представници политичких странака који су победили на изборима 30. августа.

Шта кажу Демократе и УРА? Шта је за њих решење политичке кризе?

- УРА је спремна да размотри све модалитете који воде ка разрешењу кризе и нису се експлицитно изјашњавали, нису поновили став да категорички подржавају владу Кривокапића. Демократе су поновиле да треба да дође до реконструкције уз сагласност премијера Кривокапића.

Шта даље?

- Сада је неопходно да дође до нове фазе разговора. Ми очекујемо да ћемо у наредних десетак дана поново сести за сто и видети да ли је дошло до приближавања политичких ставова. Мислимо да, ако не можемо да приближимо наше разлике, онда је потребно формирати прелазну владу, која би припремила изборе најкасније до краја 2021.

До када ви из ДФ дајете рок да вам се приближе те разлике?

- ДФ је јасно саопштио да овакву владу не подржава, а да је на другој страни парламентарне већине најмање 27 посланика који констатују да је овакво стање неодрживо. Ми смо повукли јасан потез напуштањем Скупштине и сада је на осталим конституентима парламентарне већине, притом мислим на Демократе и УРУ, да покажу озбиљност и одговорност и уваже чињенично стање да су промене у држави неопходне, да овакво стање не може вечно трајати. Постоје јасна уставна ограничења до кад може трајати статус кво, верујем да можемо да се договоримо у том интервалу, наредна три месеца, а онда мора доћи до распуштања Скупштине и расписивања привремених парламентарних избора.

Шта ако Кривокапић обезбеди подршку ДПС, па на крају добијемо епилог да он остаје у влади, а ви одете у опозицију?

- Кривокапић је већ једном обезбедио подршку ДПС - када су изгласали резолуцију о Сребреници. Разматрали смо ту опцију која је политички легитимна, али са моралног значила би бруталну издају изборне воље грађана који су му дали подршку. Немам дилему да би, ако се одлучи за то, то било његово политичко самоубиство. Није важно да ли био био премијер годину-две, био би упамћен као Новак Килибарда, који је издао све што је заступао. Верујем да се Кривокапић неће одлучити за то, али ако се одлучи, и њему и нама ће судити народ на изборима.

Како оцењујете Кривокапићев отклон од Србије и СПЦ, изјаве да Србија престане да се меша у унутрашње ствари Црне Горе?

- То је један од разлога што се налазимо у овој кризи и зашто су потребне радикалне промене. Тај антисрпски наратив који је постојао код Душка Марковића и Ђукановића је толико интензивиран за време владе Кривокапића да и не чуди што му поједини посланици опозиције помињу да буде носилац листе ДПС на следећим изборима. Србија се не меша у унутрашње ствари Црне Горе, већ се Црна Гора меша у унутрашње ствари Србије. Признала је Косово, слала и слаће официре на КиМ и у Хрватску на прославу „Олује“, изгласала је резолуцију да су Срби геноцидан народ, одбила да потпише Темељни уговор са СПЦ. Ако хоћемо да будемо објективни, онда је јасно да је Црна Гора у време Кривокапића наставила своју јуришничку антисрпску политику, која је неприхватљива људима који су подржали Кривокапића.

Бечић се крије иза Кривокапића

Председник црногорске скупштине Алекса Бечић каже да могу у владу и политичари, али да се сложи Кривокапић. Како то тумачите? Да ли се то Бечић боји од Кривокапића да изнесе свој став?

- Бечић покушава, заклањајући се иза Кривокапића, да заустави улазак људи из ДФ у владу, иако је свестан да и он више нема легитимитет за обављање функције председника Скупштине. Кривокапић нема ниједног посланика, његов политички интегритет је у потпуности срозан, јер се цела листа која га је подржавала окренула против њега, све то упућује на логичан став ДФ да је неопходно бирати нову владу без икаквих притиска и уцена. Уколико дође до нових уцена, што је било приликом састављања владе Кривокапића, онда они који мисле да могу уцењивати, треба да буду спремни на адекватан одговор и губитак свих функција који су добили захваљујући подршци ДФ.

Руска војска опасно загрмела, Путинов пуковник шаље озбиљно упозорење! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА