Најновије

ПРЕДСЕДНИК СЕВЕРНЕ МАКЕДОНИЈЕ: Консултовати Порфирија о аутокефалности МПЦ

Македонски председник Стево Пендаровски изјавио је вечерас да нови српски патријарх Порфирије треба да буде консултован о питању аутокефалности канонски непризнате Македонске православне цркве.

Патријарх Порфирије (Фото: Јутјуб)

Пендаровски је за РВ Сител навео да је у питању "поступак у којем ће се поштовати црквена правила", а да је Васељенска патријаршија неоспорно тело које може да да аутокефалност македонској цркви.

Он је рекао да не може да каже о чему је разговарао с васељенским патријархом Вартоломејем, али је додао да је о детаљима разговора обавестио врх македонске цркве, преноси Плус инфо.

"Сада Српска православна црква, која се противи аутокефалности Македонске православне цркве и где би требало да одемо да бисмо стекли аутокефалност, има новог патријарха и са њим се такође треба консултовати у дијалогу. Даље, разумећете, не могу да коментаришем", рекао је Пендаровски.

Нагласио је да нема проблема с Бугарском православном црквом (БПЦ), већ са СПЦ.

"Али, како сам чуо из врха МПЦ, од тренутка када је помоћ затражена до данас, БПЦ није ни прстом мрднула да нам помогне", рекао је Пендаровски.

До сусрета Пендаровског са васељенским патријархом Вартоломејом дошло је у Истанбулу током његове посете Турској прошле недеље.

У саопштењу из Кабинета македонског председника је наведено да је у разговору поред осталог било речи о питању решавања статуса канонски непризнате Македонске православне Цркве, као и да је Пендаровски нагласио да васељенски патријарх има посебну улогу у превазилажењу овог црквеног спора.

О Селаковићевој подршци Албанији у СБ УН прочитајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА