Најновије

ШИПТАРИ У ПАНИЦИ! Заказано прво суђење за злочине ОВК!

Почетак првог суђења пред Специјализовним већима Косова са седиштем у Хагу заказан је за 15. септембар, а на оптуженичкој клупи наћи ће се некадашњи комадант у ОВК Саљих Мустафа, оптужен за злочине у селу Злаш на Косову и Метохији 1999. године.

Шиптарски терористи ОВК. (Фото: Правда)

Судско веће које ће судити Мустафи, предвидело је и 16. септембар за суђење, када ће у ова два дана, након уводних процедура, најпре тужилаштво одржати уводно излагање од три сата, а потом и заступник жртава од сат времена.

Сведочење прва два сведока тужилаштва планирано је за понедељак и уторак, 20. и 21. септембра, објављено је на сајту Специјализовних већа Косова.

Мустафа, па сви остали

Суђење Мустафи ће бити прво суђење неком оптуженом из ОВК пред овим судом, док су за друга три предмета против Хашима Тачија и дугих, Хисника Гуцатија и Насима Харадијана и Пјетра Шаље припреме за суђење још у току.

Мустафа се налази у хашком притвору од септембра прошле године.

На статусној конференциј крајем октобра 2020. године негирао је све тачке оптужнице и најавио је да ће се поред осталог бранити алибијем.

Оптужницом се терети за појединачну кривичну одговорност и кривичну одговорност као претпостављени старешина за злочине које су од 1. до 19. априла 1999. године починили поједини припадници ОВК против лица заточених на имању у Злашу, које је служило као затвор.

Шта пише у оптужници

У оптужници против Мустафе се тврди да је он одговоран за кривична дела извршена над најмање шест лица, а наводи се и да је један затвореник убијен на тој локацији у периоду приближно од 19. априла 1999. до краја априла 1999.

Мустафа се терети у четири тачке за ратне злочине: произвољно лишавање слободе, сурово поступање, мучење и убиство.

Мандић нема дилему, ово је прва ствар која се мора урадити у Црној Гори! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА