Најновије

КОСОВСКА БИТКА НИЈЕ СРПСКА! Шиптари скандалозним речима напали Гренела јер је Србији честитао Видовдан: Тај догађај из 1389 је мит

Албански званичници с Косова изнели су скандалозне тврдње да Косовску битку 1389. против Османлија није водила српска војска, након што је некадашњи Трампов изасланик за дијалог Београда и Приштине, Ричард Гренел, честитао Србији национални празник Видовдан.

Пацоли и Читаку (Фото: Јутјуб/ Правда)

Скандал невиђених размера догодио се након што је Ричард Гренел, некадашњи изасланик бившег председника САД Доналда Трампа за дијалог Београда и Приштине, честитао Србији велики национални и свети празник Видовдан због чега се нашао на мети бројних албанских званичника, који су га малте не оптужили да не познаје историју, нагласивши "како Косовска битка није била српска".

Ту скандалозну изјаву прва је изрекла бивша амбасадорка Косова у УН Влора Читаку, која је на Твитеру написала да се "није српска, већ балканска војска борила против османског освајања".

- Ова битка је постала основни мит који наставља да храни српски национализам од 19. века држећи све нас за таоце - навела је Читаку и додала како је све кулминирало Милошевићевим говором 28. јуна на Газиместану 1990, које је, како тврди, покренуло деценију убистава и разарања.

Подсетимо, Гренел је у недељу 28. јуна, датум када Србија обележава Видовдан, објавио да "одаје почаст херојима, уз осврт да је на тај дан 1389. започела битка против Османлија на Косову".

Одмах је реаговао и на сраман твит Влоре Читаку.

- Вас ово очигледно превише вређа - поручио је Гренел иронично, а затим наставио:

- Вероватно је исцрпљујуће кад се у свему налази бес. Људи желе посао и решења – пружите им руку - одговорио је Гренел Влори, преноси Спутњик.

Међутим, убрзо се зато на њега острвио и бивши косовски министар спољних послова Беџет Пацоли.

- Погрешно сте информисани. Ово није била српска битка. Била је то битка коју је балкански савез против Османлија водио на Косову. Историјске чињенице - написао је Пацоли на Твитеру.

На све то није могао да остане нем српски амбасадор у САД Марко Ђурић који је, након што се захвалио Гренелу на честитки, осудио речи Влоре Читаку.

- Ово је срамотно. Можете ли да нам допустите да чак и свој национални дан проведемо у миру. Хвала вам што сте показали свету да су нетолеранција и племенска етничка мржња оно за шта се заиста залажете - истакао је Ђурић.

Он је Читакуовој поручио и да "фалсификовање историје неће помоћи, већ ће само будуће генерације тровати мржњом".

ТВ Н1 прекинула пренос дочека кошаркашица кад је кренула песма Видовдан. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Српски Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА