Најновије

БИВШИ АМБАСАДОР СРБИЈЕ У НЕМАЧКОЈ: “Ишингеров план о две Немачке није могућ за Косово!”

Поруке које шаље премијер привремених институција на Косову Аљбин Курти су корак назад у преговорима и сада је на САД и ЕУ да изврше притисак на албанску страну и врати је у оквире дијалога, каже бивши амбасадор Србије у Немачкој и Уједињеном Краљевству Огњен Прибићевић.

Приштина. (Фото: Јутјуб)

Он сматра и да Ишингеров план, који један од претходних предлога, који се сада поново помиње у јавности као решење које нуди међународна заједница, није реалан за случај Косова и Метохије јер у моделу две Немачке се радило о истом народу у две државе и пријему у Уједињене нације што је за Београд неприхватљиво.

Он оцењује да изјава премијера тзв. Косова да треба да се покрене дијалог на тему међусобног признања Београда и Приштине није у дипломатском духу и да се на тај начин дијалог оспорава.

„Наша позиција је јасна у жељи да настави дијалог у духу добре дипломатске праксе, а на САД и ЕУ је да изврше притисак на Приштину“ каже Прибићевић за Тањуг и додаје да није за очекивати да се направи помак у преговорима ако до тога не дође, јер како каже не може да се потпише Бриселски споразум па накнадно самоиницијативно једна страна одлучи да он више не важи.

На питање да ли озбиљније притиске на Србију по питању признања КИМ очекује после избора у Немачкој, како сматра председник Александар Вучић, Прибићевић каже да Немачка јесте једна од најбитнијих чланица ЕУ, али да пресудну улогу чини укупно стање Европске уније.

„Суштина је да сада ЕУ и њене кључне земље не само да се суочавају са изборима него и са кључним унутрасњим проблемима везаних за пандемију и миграцију и да преговарачи који долазе у Приштину и Београд ништа ново не доносе и немамо ниједну нову иницијативу“, каже Прибићевић.

Прибићевић оцењује да Ишингеров план, који један од претходних предлога, који се сада поново помиње у јавности, није реалан за случај Косова и Метохије јер у моделу две Немачке се радило о истом народу у две државе и пријему у Уједињене Нације што је за Београд неприхватљиво .

„До договора може доћи само уз компромис, а то значи да се и једна и друга страна одрекну неких својих захтева и прихвате неке идеје које им нису блиске“, оцењује бивши амбасадор додајући да све мимо тога није компромис.

Прибићевић закључује да је међународна ситуација сада другачија и да повољан амбијент који је имала албанска страна пре 10 и 15 година је прошао те да се сад став Руске Федерације и Кине много више уважава.

Слободана Милошевића је код Рокфелера чекао шок! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА