Најновије

ИСПАЉЕНА РАКЕТА НА РУСКИ ИЗВИЂАЧКИ АВИОН! За длаку избегнуто најгоре!

Милитанти у северозападном сиријском региону Идлибу испалили су ракету на руски извиђачки авион који је био у мисији над регионом.

А 50 (Фото: Јутјуб)

Ракета је промашила авион, који су неки извори препознали као авион "Бериев" А-50 за рано упозоравање и контролу (AEV & C). Најмање један А-50 распоређен је у ваздухопловној бази Хмејмим на сиријској обали. Авион свакодневно изводи извиђачке летове над Идлибом.

Извор Сиријске арапске армије, која је присутна на једном од фронтова Идлиба, потврдио је да је из региона лансирана противавионска ракета. Међутим, извор је рекао да је мета била дрон. Према његовим речима, ракета је промашила циљ.

Неки опозициони активисти рекли су да су ракету испалили милитанти оперативне сале "Ал-Фатех ал-Мубин", коју води Хаџат Тахрир ал-Шам (ХТШ), повезан са Ал-Каидом. Познато је да веће фракције Идлиба, укључујући ХТС, поседују неколико преносивих противваздушних одбрамбених система (МАНПАД).

Старији системи, попут совјетског 9К32 "Стрела-2", украдени су из сиријских војних залиха у првим годинама рата. Напредније системе, попут МАНПАД-а ФН-6 кинеске производње, испоручили су Катар и Турска.

Коришћење таквих система од стране милитаната представља опасну ескалацију и очигледно кршење споразума о прекиду ватре у Идлибу, којем су посредовале Русија и Турска 5. марта 2020. године.

Ако НАТО запрети руска војска ће за дан бити у Белорусији. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: South Front

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА