Најновије

СРПСКА И РУСКА ВОЈСКА НА ГОЛИЈИ: Хуманитарна асистенција на делу

Српски и руски инжињерци у оквиру пројекта "Хуманитарна асистенција" тренутно раде на реконструкцији пута на Голији, саопштило је данас Министарство одбране.

Војска на Голији (Фото: Министарство одбране Србије)

Заједнички, уз помоћ механизације, мештанима тог планинског краја омогућиће да поново живе и раде као и пре прошлогодишњих поплава које су их оставиле без важне путне деонице на територији општине Ивањица, наводи се у саопштењу.

Ангажовани су инжињерци из састава Друге и Треће бригаде копнене војске Србије, као и њихове колеге из руске војске.

Капетан прве класе Владан Симоновић из Команде Друге бригаде копнене војске истакао је да се овај пројекат реализује кроз билатералну војну сарадњу војски Србије и Русије, ради пружања помоћи Општини Ивањица на отклањању последица елеметарне непогоде која ју је задесила током претходне године.

"Реч је о реконструкцији пута у месној заједници Средња Река, на деоници која се протеже од правца села Дајићи, засеока Сува река и засеока Саставци, у укупној дужини од 13 километара", нагласио је он.

Додао је да је ангажовано 24 припадника Војске Србије и 13 инжињеријских машина, шест моторних возила самоистоваривача и два теренска моторна возила.

Петнаесточлану инжињеријску јединицу Оружаних снага Руске Федерације, предвођену потпуковником Тљегеном Дављетјаровим, чини команда и људство које извршава радове.

"Задатке које извршавају инжињеријске јединице Војске Србије слични су онима које ми извршавамо у Русији и руским инжињеријским јединицама. Техника није иста, али имајући у виду да су на овом задатку ангажовани стручњаци у свом послу, брзо су се прилагодили на „српски начин“ извршавања задатака", рекао је он.

Саопштено је да је сарадњу са припадницима Војске Србије он оценио највишом оценом.

"Налазимо се у братској држави, са мало другачијим географским условима, али, иначе, све се ради као код куће", рекао је Дављетјаров.

Председник Општине Ивањица Момчило Митровић истиче да су радови на деоници Дајићи - Средња река - Старо село - Саставци битни за опстанак људи на том поднебљу.

"Овај пројекат много ће допринети када је реч о олакшавању приступачности и прилаза овим крајевима, било да је реч о дрвопривреди, узгој сточарства и осталим привредним делатностима које су засупљене у овом крају", рекао је он.

Митровић је захвалио Војсци Србије, која није први пут дошла да помогне људима овог краја, и наве да за мештане она значи сигурност.

Како је Немачка опљачкала и уништила Србију, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА