Најновије

РУСКА ВОЈСКА У АМЕРИЧКОЈ БАЗИ: Одржана православна молиотва (ВИДЕО)

Помоћник команданта Групе трупа руских оружаних снага у Сирији за рад са верницима,отац Дмитриј, служио је службу за православне руске војнике на војном аеродрому у Ет-Табке у провинцији Рака.

Руси у Сирији (Фото: РИА Новости)

Раније се на аеродрому Табке налазила америчка војна база коју су Американци на брзину напустили 2019. године након почетка турске војне операције у региону. Пре њих, господари аеродрома били су терористи Исламске државе, који су га заузели 2014. године и овде се задржали до 2017. године, све док их Курди нису протерали током њихове офанзиве на Раку.

Сам аеродром Ет-Табка је стратешки добро лоциран. Најважнији градови северне Сирије - Алепо, Деир ез-Зор, Рака нису удаљени више од сат времена. Сада сву ову територију контролишу владине снаге Сирије, а на самом аеродрому налази се руска ваздухопловна команда, у којој се одржавала црквена служба.

Тренутно се свештенство Руске православне цркве стално налази у руској ваздухопловној бази Хмејмим. Пастирски рад у издвојеним јединицама постао је редован, иако је први пут богослужење одржано на аеродрому Ет-Табке.

Као што је познато, у Русији се одбрана Отаџбине од памтивека сматрала светињом, а православни свештеници су све недаће делили са војницима, пратили су трупе у свим походима и биткама, јачајући живе и молећи се за мртве. Последњих година пре револуције у руској војсци је истовремено служило око 2.000 духовника. Током Првог светског рата у војсци је служило до 5.000 представника православног свештенства. Данас је та традиција обновљена.

Како су Курди завели диктатуру у Алепу, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА