Најновије

АМЕРИЧКИ АНАЛИТИЧАР: Србија је проблем, не прихвата западни поредак

Професор америчког Универзитета „Џонс Хопкинс” и спољнополитички аналитичар Едвард Џозеф оценио је да Србија има полугу над тзв. Косовом само зато што пет земаља ЕУ не признаје његову самопроглашену независност.

Србија и НАТО (Фото: НАТО)

Џозеф је у интервјуу за данашњи сарајевски Дневни аваз изнео став да би се, ако би Шпанија, Словачка, Румунија, Грчка и Кипар признали тзв. Косово, трансформисао цео регион, укључујући и БиХ, јер би, према његовом мишљењу, Србија тада без икаквог притиска прихватила и признала тзв. Косово као независну државу.

„На тај начин Србија би прихватила западни поредак за регион, укључујући и то да су Босна и Херцеговина и Црна Гора одвојене и суверене државе”, сматра Џозеф.

Према његовим речима, проблем представља једина држава на Балкану која не прихвата западни поредак, а то је Србија.

Џозеф, такође, сматра да то што је Србија кандидат за ЕУ „шарада”, јер она „промовише вредности, а понекад и дневни ред Русије и Кине, а у Мађарској има важног савезника”.

Он је оценио да је западни званичници ипак хвале и „затварају очи пред нападом на демократију и подривањем из Србије савезника у НАТО, попут Црне Горе”, зато што Србија држи полугу над тзв. Косовом.

Истакао је да су проблем и решење врло јасни и да се то може закључити на основу успеха као што су Охридски споразум, Преспански споразум и потпуно помирење између Црне Горе и Хрватске.

Џозеф сматра да је заједнички елемент свих тих споразума то да све стране прихвате западни поредак, односно да је Балкан под сигурносним и економским кишобраном НАТО-а и ЕУ и да су границе фиксне и коначне, преноси Танјуг.

О промени Устава Србије прочитајте ОВДЕ.

Извор: Политика

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА