Најновије

Столтенберг: НАТО забринут због сарадње Русије и Белорусије

Чланице НАТО-а озбиљно су забринуте због сарадње Русије и Белорусије, изјавио је генерални секретар Северноатлантског савеза Јенс Столтенберг за „Велт“.

Јенс Столтенберг. (Фото: ria.ru)

Он је додао да НАТО „помно прати шта се дешава у Белорусији“. „Наравно, спремни смо да у случајуе потребе заштитимо и одбранимо сваког савезника од било какве претње која долази из Минска и Москве“, рекао је Столтенберг.

Генерални секретар је такође рекао да се Алијанса „придржава двостраног приступа према Русији: обуздавање и дијалог“.

Столтенберг је навео и да НАТО примећује све активнију сарадњу Русије и Кине и на политичком и на војном плану, што представља „нову димензију и озбиљан изазов“.  

„Обе земље изводе заједничке маневре, дуге летове борбених авиона и поморске операције и интензивно размењују искуства у области контроле наоружања и интернета“, објаснио је Столтенберг.

Крајем маја Столтенберг је признао да му је „тешко да поверује“ да Москва нема никакве везе са ванредним слетањем авиона компаније „Рајан ер“ у Белорусији. Такве закључке објаснио је „врло блиским односима“ између две државе.

Председник Русије Владимир Путин, коментаришући изјаву генералног секретара НАТО-а, приметио је да такви закључци указују на то да „људи једноставно не разумеју како се такви процеси могу десити“.

Путин је нагласио да руске обавештајне службе немају никакве везе са инцидентом. „И не желим да дајем оцене политичким процесима који се одвијају у Белорусији. Истина је, као и увек, као и обично, негде у средини. Боље је не мешати се, боље је пустити људе да то сами полако реше“, истакао је он.

Европске власти забраниле су белоруским авио-превозницима да користе ваздушни простор и аеродроме земаља ЕУ након привођења у Минску Романа Протасевича, који је скинут са лета ирске компаније „Рајан ер“. Авион је ванредно слетео у главни град Белорусије због саопштења да се у њему налази бомба. Касније се испоставило да је дојава била лажна.

Руски хеликоптери "закључали" север Сирије! Више о томе ОВДЕ.

Извор: rs.sputniknews. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА