Најновије

АМЕРИКА ЈЕ НАПРАВИЛА МНОГО ЛОШИХ КОРАКА: У Кремљу има мало оптимизма пред сусрет Путина и Бајдена

Мада очекује да ће разговор са председником САД Џозефом Бајденом у Женеви 16. јуна бити конструктиван, председник Русије Владимир Путин не верује да може доћи до значајнијег побољшања односа.

Путин (Фото: kremlin.ru)

Путин истиче да Русија и САД имају заједничке интересе, али је Америка направила много корака који су се негативно одразили на руско-америчке односе. Те оцене је Путин више пута поновио за време и на крају Међународног економског форума у Санкт Петербургу.

Путин се није устручавао да критикује САД због сувишне самоуверености и понављања грешке које је правио СССР. Он је објаснио да руководство империја мисли да је толико моћно да може себи да дозволе грешке и промашаје.

- САД иду чврстим кораком путем СССР-а. Број проблема стално расте и доћи ће време кад са њима више неће моћи да се ради - рекао је Путин.

За време форума у Санкт Петербургу један број агенција је јавио како Русија престаје да користи долар. Али Путин је касније објаснио да РФ неће у потпуности да престане да користи америчку валуту. Као велики произвођач нафте и гаса Русија ће и даље многим земљама продавати енергенте у доларима.

Путин је истакао да Русија не намерава да никога плаши новим оружјем али ће наставити да га и даље прави. Нова оружја прави и Америка па се очекује да ће у Женеви једно од важних питања бити заустављање трке у наоружању.

- Председник Бајден је врло искусан политичар јер је цео живот у политици. Надам се да је он уравнотежен и опрезан. Због тога очекујем да ће наш сусрет проћи у позитивној атмосфери - казао је Путин не желећи да се враћа на недавно изречене увредљиве Бајденове оцене када се сложио са једним новинаром да је Путин убица.

Московски професор Дмитриј Суслов каже да ни Русија ни САД нису заинтерсоване да дође до неконтролисане трке у наоружању јер она није потребна ни једнима ни другима.

Тешко је очекивати да ће доћи до компромиса кад је реч о решавању криза у Украјини, Сирији и Белорусији. Бајден и Путин најлакше ће се сложити око еколошких проблема.

Спремни смо на препреке

Русија и компанија задужена за "Северни ток" 2 су спремне на препреке које би Запад могао да створи током завршетка прављења гасовода ка Немачкој, рекао је стални руски представник у Европској унији Владимир Чижов. У петак је Путин изјавио да је постављање прве цеви на гасоводу "Северни ток 2" успешно обављено, а да ће друга цев бити завршена за 45 до 60 дана. Остало је да се постави још 50 километара друге цеви гасовода који спаја Русију и Немачку кроз Балтичко море.

О претњама чланица Алијансе

Портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова изјавила је у недељу да уобичајена сарадња Русије и Белорусије не одговара плановима НАТО, реагујући тако на упозорење генералног секретара НАТО Јенса Столтенберга Русији и Белорусији "да не прете чланицама Алијансе".

Она је написала да у тој изјави лежи одговор на питање зашто се Запад тако махнито ухватио за Белорусију. "Уобичајена ефикасна сарадња две земље не одговара плановима НАТО. Неопходно је стално се мешати у унутрашње послове час једне, час друге државе, или истовремено у обе, само да би био спречен ток узајамно корисне интеграције", истакла је Захарова.

Шта је руски експерт упозорио Москву и Путина прочитајте ОВДЕ.

Извор: Вечерње новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА