Најновије

ГОЈКО ПЕРОВИЋ О ЦРНОЈ ГОРИ: Не памтим оволико јединство народа и Цркве

Темељни уговор између СПЦ и државе Црне Горе је цивилизацијска друштвена потреба коју морамо задовољити, изјавио је ректор Богословије Светог Петра Цетињског Гојко Перовић и додао то мора бити учињено благовремено и на начин који неће нарушити ни црквене каноне ни државне прописе.

Гојко Перовић (Фото: Јутјуб)

Удар и искра у камену

- Ову тему не би требало користити за дневнополитичка препуцавања и страначка разрачунавања. Потписивањем уговора, пажњу друштва и институција у Црној Гори треба скренути са црквених тема на теме везане за живот грађана и просперитет државе - рекао је Перовић у интервјуу за бањалучки Глас Српске.

Упитан како види однос Цркве и народа, Перовић је казао да се управо изашло из околности које су нам посведочиле да управо „удар“ врло често тражи и „нађе искру у камену“.

- Невоље и искушења по правилу роде нови квалитет. Е сад, ако констатујем да не памтимо овакво и оволико јединство народа и Цркве, тачније народа у Цркви или око Цркве, онда би требало ту констатацију да прати задовољство, а ја бих том задовољству придодао опрез и додатну пастирску бригу - рекао је он.

На питање који су, према његовом мишљењу, кључни задаци и изазови СПЦ у наредном периоду, Перовић цитира речи Његоша упућене митрополиту Данилу Петровићу и каже: „О, да знадеш шта те јоште чека.“

Задатак

Не треба, каже, велика памет па закључити да се те речи односе на свако поколење црквених пастира па и на ово наше, на архијерејство и свештенство СПЦ.

- Црква има задатак да у наредним временима сабере и ангажује људе за извршење задатка који је формулисао блаженопочивши патријарх Павле у својој поруци „Будимо људи“ - каже Перовић.

Шешељ тврди да ће пресуда Младићу бити страшна, а онда ће га ликвидирати. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА