Најновије

ИЗНЕНАЂЕЊЕ ДЕЦЕНИЈЕ: Није Хамас тражио обуставу рата него Израел! Шок разлози....

Израелски медији преносе да је Тел Авив молио САД да посредују у прекиду ватре током 11-дневне војне агресије на опкољени појас Газе, а што је подстакло палестински отпор – да узврати великом ракетном баражном ватром.

Газа (Фото: Јутјуб)

Супротно ономе што се до сада говорило, Израел је био страна која је покушавала да постигне примирје током рата. Према сазнањима, Тел Авив је више пута контактирао администрацију америчког председника Џозефа Бајдена како би постигао „достојанствени прекид ватре“ вршећи притисак на Египат и неке друге земље.

Након што Бајденова администрација није показала велико интересовање за интервенцију по том питању, Израел је послао поруку Египту позивајући северноафричку државу да интервенише уз одобрење САД.

Јахја ал-Синвар, шеф покрета Хамас у Гази, рекао је у суботу да је отпор непријатељу показао да ал-Акса џамија има јаке бранитеље и да је одбрана свете локације стратешки циљ.

„Ако буде поновног рата са окупаторским режимом, лице Блиског истока ће се променити“, рекао је он.

Синвар је изјавио и да је недавни рат омогућио тестирање нове ракете:

„Испробали смо многе наше ракете на мору, а морали смо да их тестирамо и на земљи.“

Циљ Израела је, како каже, био да “елиминише половину отпора и врати Газу тамо где је била пре неколико деценија, али је тај циљ пропао и покрет отпота је преживео, а уколико се врате да се боре, вратићемо се и ми”.

Према његовим речима, Израел је намеравао да убије више од 10.000 чланова отпора у Гази, али није успео да убије више од 90 бораца.

„После ове велике победе и после маја 2021. изјављујемо да више нисмо група која смо некада били“, рекао је.

Шеф покрета Хамас у Гази дотакао се и стопе успешности израелских напада на тунеле отпора, рекавши да напади нису уништили више од три посто утврђења.

Тел Авив је започео бомбашку кампању против Газе 10. маја, након палестинске одмазде против насилних рација на вернике у џамији ал-Акса и режимских планова да присили један број палестинских породица да напусте своје домове у насељу Шеик Џара, у источном Јерусалиму.

Групе отпора са седиштем у Гази нису седеле скрштених руку пред израелском најездом. Изгледајући приметно јачи него раније, палестински борци су изненадили Израел масивним ракетама.

Хамас и Исламски џихад испалили су 4.300 ракета према различитим градовима у окупираним земљама током рата, који се завршио 21. маја након што је Израел објавио једнострани прекид ватре који су покрети отпора прихватили уз египатско посредовање.

Борци из Газе погодили су луку Еилат на Црвеном мору, удаљену више од 190 километара, новом ракетом Аyyасх-250.

Израелски медији пренели су да је 13 људи убијено на погођеним територијама, а 357 повређено, што сугерише да је ракетни систем “Ирон Доме” који је режим толико хвалио поклекао пред масовном ракетном ватром.

Министарство здравља Газе саопштило је да је у израелској офанзиви живот изгубило 253 Палестинца, укључујући 66 деце и 39 жена, а 1948 је рањено.

Српске, руске и белоруске војне снаге уједињено на тактичкој војној вежби у Русији погледајте ОВДЕ.

Извор: Webtribune.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА