Најновије

НА ПОМОЛУ ТРЕЋИ ЕНТИТЕТ У БиХ? Милановић путује у посету Сарајеву али његове речи се неће допасти Бошњацима!

Хрватски председник Зоран Милановић изјавио је да, док је председник, Хрватска више неће попуштати око права Хрвата у БиХ.

Зоран Милановић. (Фото: Јутјуб)

Милановић је у интервјуу за "Вечерњи лист" БиХ објављеном уочи посете тој земљи рекао да су Хрвати у БиХ конститутиван народ и да морају да бирају своје представнике у власти без прегласавања.

Објаснио је да је приликом недавног завршног коминикеа НАТО-а инсистирао на спомињању Дејтонског споразума, пошто је њиме зајамчена конститутивност хрватскога народа у БиХ као једног од три равноправна.

- Хрвати су бројчано данас најмалобројнији народ у БиХ, али то што су бројчано у мањини не значи да су национална мањина у БиХ, нити ће то икада постати - истакао је Милановић.

Рекао је да инсистира на поштовању Дејтонског споразума, јер сматра да његовим поштовањем БиХ може и мора постати уређена држава која ће моћи наставити пут према ЕУ.

Председник Хрватске је додао да је у НАТО документу споменута и потреба изборне реформе и указао да она мора да резултира легитимним политичким представљањем.

- Право да бираш свог представника темељ је сваке демократије, па тако треба да буде и у БиХ. Не видим ко би имао нешто против права Хрвата у БиХ да сами бирају своје представнике - рекао је Милановић.

Оценио је као неприхватљиву досадашњу праксу прегласавања тамошњих Хрвата у Председништву БиХ и најаве дела бошњачких странака како би слично могло бити и у горњем, национално конципираном Дому народа.

- За Хрватску, то кажем као председник Републике која има уставну обавезу да брине о Хрватима у БиХ, неприхватљиво је да БиХ буде држава у којој ће се спроводити нечији експерименти, а поготово не на штету Хрвата - рекао је хрватски председник.

У БиХ су задњих година и све гласнији захтеви за трећим хрватским ентитетом.

Мађарски премијер објаснио нове поделе у Европској унији! Више о томе ОВДЕ.

Извор: vecernji.hr

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА